Brassica oleracea
Brassicaceae
Brassica oleracea
Enkele soorten
BRASSICA OLERACEA - IMPRESSIE
BRASSICA RAPA - RAAPZAAD
BRASSICA NIGRA - MOSTERDZAAD
BRASSICA JUNCEA - MOSTERDKOOL
BRASSICA RAPA - CHINESE BROCCOLI
BRASSICA RAPA - MEIRAAP
BRASSICA NAPUS - RUSSISCHE BOERENKOOL
BLOEMKOOL - Brassica oleracea botrytis
BOERENKOOL - BRASSICA OLERACEA LACINIATA Brassica oleracea convar. acephala var. laciniata
©2005
BROCCOLI | BRASSICA OLERACEAE VAR CYMOSA
©2018
GROENE KOOL - Brassica oleracea capitata var sabauda
KOOLRABI - Brassica oleracea var. caulorapa
RODE KOOL - Brassica oleracea var. rubra
ROMANESCO - Brassica oleracea var. botrytis
Bloemendaalse gele savooiekool - Brassica oleracea capitata
SPITSKOOL - Brassica oleracea convar. capitata var. alba
SPRUITKOOL - Brassica oleracea var. gemmifera
WITTE KOOL - Brassica oleracea var. alba
ZWARTE KOOL - BRASSICA OLERACEA PALMIFOLIA
©2002
BROCCOLINI OF BIMI - Brassica OLERACEA ITALICA X ALBOGLABRA
DIKSTELIG TYPE KAI LAN - BRASSICA OLERACEAE ALBOGLABRA
MERGKOOL - Brassica oleracea convar acephala var. medullosa
CHOU DE JALHAY - BRASSICA OLERACEA SABELLICA
SPLIJTKOOL - Brassica oleracea convar. acephala var. ramosa
COUVE TRONCHUDA | BRASSICA OLERACEA VAR COSTATA
©2005
RED RUSSIAN KALE - BRASSICA NAPUS PABULARIA
SIBERISCHE KOOL - BRASSICA NAPUS PABULARIA
Brassica oleracea
Ze verlangen een koel en vochtig groeiseizoen, sommigen ondergaan met liefde een vorstje, denk aan boerenkool en spruiten. De oleracea-rassen worden gewoonlijk in de volgende acht groepen (afgekort: convar) onderscheiden:
- acephala: boerenkool, zwarte kool of palmkool en Portugese kool, alle verbouwd om hun bladeren;
- alboglabra: Chinese broccoli of kailan, verbouwd om zijn blad en/of vlezige stengels;
- botrytris: bloemkool (var botrytris) met zijn cultivars (groene en paarse bloemkool, romanesco) en broccoli (var italica)
- capitata: witte kool (var alba), rode kool en savooiekool omvat, waarvan de grote, ronde bladeren samengroeien tot een 'kop';
- gemmifera: spruitkool met tal van grote okselknoppen met bladeren die compacte 'kopjes' (spruitjes) vormen;
- gongylodes: koolrabi, met een sterk vergrote, bolvormige, bovengrondse stam, het primaire product;
- sabellica: krullende Portugese kolen (couves), waarvan de bladeren meerdere jaren geoogst kunnen worden.
In het tabblad rechtsboven hebben we de koolsoorten uit het geslacht Brassica oleracea voor u op een rijtje gezet.
Oorsprong en verspreiding
Deze onduidelijkheid is het gevolg van het ontbreken van historisch ondersteunend materiaal, zoals archeologische vondsten, afbeeldingen of teksten. Er bestaan daardoor al heel lang twee tegengestelde hypothesen, die met het centrum van domesticatie in het oostelijk deel van het Middellandse zeegebied, en die met het centrum in het noordwesten van Europa.
Vreemd genoeg wordt in recent onderzoek de rol van de Etrusken nauwelijks belicht, en wordt - hoewel de oude Grieken slechts een beperkt aantal koolsoorten hebben gekend - toch voor de Aegeische oorsprong gekozen. Mede op grond van oude teksten waarin kool wordt genoemd, van de hand van Theophrastus (vierde eeuw voor Christus).
Taalkundige aspecten, etymologie
De benaming Brassica zou afgeleid zijn van het Keltische bresic of bresich, dat gelatiniseerd is tot praesecare, dat vroegtijdig snijden betekent (oogsten voor de kool uit schiet). Dit ondersteunt de theorie dat de oosprong van de gedomesticeerde kool in het noorden heeft gelegen. Of is de naam toch afgeleid van het Oud-Griekse vrásso βράσσω , dat simpelweg 'koken' betekent ?
Bronvermelding update februari 2021
Domestication, diversity and use of Brassica oleracea L., based on ancient Greek and Latin texts | Lorenzo Maggione e.a. Genet Resour Crop Evol 65, 137–159 (2018). https://doi.org/10.1007/s10722-017-0516-2
Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden
Brassica oleracea | Encyclopedia of life
Brassica oleracea | Discover life
slotregel