De acephala's zijn oleceraeae-kolen die niet tot koolvorming overgaan; ze worden wel de bladkolen genoemd. De brede bladeren van de chou de Jahay staan min of meer rechtop, hebben geen insnijdingen en zijn licht gegolfd. De plant wordt ook wel de Beurre blond genoemd, omdat de bladeren zeer licht van kleur zijn doordat ze geen anthocyanen bevatten. Er bestaat ook een Chou blond à grosses/larges cotes, een variëteit uit 1853, welke onder gunstige omstandigheden anders als normaal wel een - bovendien smakelijk - kooltje vormt.
De kool is tweejarig, en net als boerenkool bestand tegen matige vorst. Na de eerste vorst wordt de smaak van de bladeren zoeter, doordat het aanwezige zetmeel wordt omgezet in suiker. Door het 'vorstje erover' is bovendien het ongedierte dood.
Voor zover bekend niet Nederland verkrijgbaar. De oogsttijd is de winter, tot in het vroege voorjaar.
Het speciale aan deze kool is dat men tijdens de winter en in het voorjaar al scheuten kan oogsten, die als zeekool worden bereid. Was de bladeren goed. De nerven zijn weliswaar eetbaar, maar vragen een langere kooktijd, houd daar rekening mee. De nerf wordt verwijderd door het blad dubbel te vouwen en dan de nerf er uit te trekken (scheuren).
Snijd de bladeren in smalle strips. Lange bladeren (langer dan 50 centimeter) zijn vaak taai en de smaak nogal scherp.
De kool wordt voor het koken of roerbakken meestal kort geblancheerd, ook voor de bereiding van potée au chou.
Net als bloemkool wordt de Jahay liefst in een open zak bewaard om uitdrogen te voorkomen. In de koelkast is ze zeker een week houdbaar, buiten de koelkast enkele dagen. Wanneer de bladeren lichter van kleur worden, geel of zelfs bruin kleuren, is de kool niet goed (meer).
Sinds 1980 wordt het Fête du chou à Jalhay gehouden. Daar serveert men traditioneel de specialiteit van de regio, de Potée au chou, een stamppot gemaakt met de lokale kool, geserveerd met volkoren brood en mosterd, of met gebakken spek, varkensworst en een glas witte wijn.
De kool wordt ook Waalse asperge, Beurre blond, Brocali of Jaune de Jalhay genoemd, In België wordt in plaats van bladkool de term pluk- of snijkool gebruikt.
Chou de Jalhay zit net als boerenkool barstensvol vitaminen en mineralen. Meer vitamine C dan hetzelfde gewicht aan sinaasappel bijvoorbeeld, maar ook veel B6, E en K. Daarnaast zit de kool vol antioxidanten en glucosinolaten, phytochemicaliën zoals luteïne en sulforafaan. Stomen en roerbakken leidt tot geen noemenswaardig verlies aan phytochemicaliën.
Respecteer het copyright !