Witte kool is eigenlijk lichtgroen van kleur, soms zelfs donkerder en blauw-groen. Deze groene kleur wordt veroorzaakt door fotosynthese onder invloed van licht. Vandaar dat de bladeren in het hart van de kool bleker zijn. Witte kool is verkrijgbaar vanaf juli (vroege teelt) tot en met maart (late teelt). Dankzij de teelt van verschillende rassen is witte kool bijna het hele jaar door beschikbaar. Wittekool om zuurkool. van te maken komt meestal uit de herfstteelt.
Verwijder de buitenste bladeren en snijd de kool in kwarten. Verwijder de stronk, en snijd de resterende kool in reepjes. Omdat de bladeren dikker zijn dan die van spitskool, is de bereidingstijd iets langer. Onderstaande bereidingstijden zijn gebaseerd op gesneden kool.
Spitskool kun je gemakkelijk maandenlang bewaren buiten de koelkast op een koele plaats (12-15°) . Op dat principe is het inkuilen vanb kolen gebaseerd. Eenmaal aangesneden is de houdbaarheid beperkter, doe je er goed aan het resterend stuk in de koelkast te bewaren. Je kunt wittekool ook uitstekend invriezen, nadat je hem hebt versnipperd en kort (rond twee minuten) hebt geblancheerd.
De kool is voornamelijk verspreid over Noord-Europa, de kool is immers goed bestand is tegen barre onstandigheden, en via de Zijderoute naar Azië. In China en Zuid-Korea is witte kool standaardvoedsel geworden, in Korea maakt men er onder meer Kimchi van. Belangrijkste teeltgebieden zijn tegenwoordig naast China, Zuid-Korea en Japan dichterbij Rusland, Polen en Italië
In ons land vindt de teelt vanouds voornamelijk plaats in West-Friesland (Noord-Holland). Dit is ook terug te vinden in de rasnamen, zoals in Langendijker Bewaar en Roem van Enkhuizen. Behalve in Noord-Holland vindt er nog teelt plaats in Limburg en Noord-Brabant, maar daar moet een ruime vruchtwisseling toegepast worden ter voorkoming van aantasting van knolvoet (speelt in Noord-Holland niet).
Het spreekt voor zich dat de naam spitskool is ontleend aan de spitse vorm van de kool.
Witte kool bevat net als de andere koolsoorten weinig calorieën (slechts 25 per 100 gram) maar veel vitaminen, vooral vitamine C, vezels en polyfenolen.
Polyfenolen zijn bioactieve stoffen waaraan gezondheidsbevorderende eigenschappen worden toegeschreven. Dankzij hun rol als antioxidanten worden zij vooral genoemd in het kader van de preventie van kanker en cardiovasculaire aandoeningen. Als gevolg van allerlei omzettingsprocessen komen in het lichaam zogenaamde ‘vrije radicalen’ vrij. Vrije radicalen kunnen schade aanbrengen aan een cel en spelen een belangrijke rol in het verouderingsproces. Antioxidanten maken deze vrije radicalen onschadelijk.
Respecteer het copyright !