De groente met zijn lange dunne stengels en kleine bloenschermpjes heeft wat weg van jonge broccoli, maar is dat niet. De term babybroccoli is daarom feitelijk onjuist. Men verkoopt de groente onder de naam bimi zonder blad (alleen de bloemstelen) hoewel de bladeren ook prima gegeten kunnen worden. In ons land zie je vrijwel alleen deze bimi ®, als 'roerbakgroente'.
In Galicië, waar veel 'bimi' wordt verbouwd, kent men de broccolini als grelos in een rustieker vorm, met wat bladeren. Op dezelfde manier wordt het in Italië (broccolini) en de Verenigde Staten verkocht.
Verse bimi is fris van kleur, en heeft geen bloemen. Bimi is het hele jaar door verkrijgbaar, vanuit lager gelegen regio's in Spanje van oktober tot en met mei, in de zomer uit de hoger gelegen Spaanse regio's en uit Kenia. Bewaar de roosjes zeker een week in de groentenla of open plastic in de koelkast.
Bimi's zijn zeer geschikt voor roerbakken. Ze zijn in de regel niet voorgewassen. Leg ze eerst in wat koud water om schoon te worden, en snijd ze daarna. De steeltjes zijn aanzienlijk dunner dan die van broccoli, en hoeven niet geschild te worden.
De Sakata Seed Company uit Yohoma ontwikkelde de cultivar onder naam 'aspabroc' , met in de naam een verwijziging naar de asperge-achtige smaak van de nieuwe groente. De 'aspabroc' is in 1993 gelanceerd, en is in 1994 door Sanbon op de markt gebracht, onder de naam Asparation. In 1996 veroverde de groente de Amerikaanse markt onder de naam broccolini, een geregistreerd handelsmerk.
Sakata heeft de rechten tot nu toe verleend aan genoemd Mexicaanse bedrijf Sanbon, aan het Amerikaanse bedrijf Mann Packing, dat de handelsnaam Broccolini voert, en het Australische Perfection Fresh.
Het telen van een nieuwe hybride was natuurlijk een uitdaging. Maar ook het oogsten, In tegenstelling tot de broccoli wordt niet de steel, maar worden de zijscheuten geoogst. Terwijl broccoli drie maal per jaar geoogst kan worden, kan broccolini drie tot vijf maal per jaar geoogst worden. Het oogsten is arbeidsintensief. De plant vraagt constante temperaturen, en is gevoelig voor kou.
Veel bimi wordt in Nederland via één kanaal vanuit Spanje, kenia en Groot-Brittanië ingevoerd. `In Spanje liggen de teeltgebieden in Murcia en langs de Middellandse zeekust, en in hoger gelegen gebieden als Jumilla en Albacete.
Net als andere kolen bevat broccolini veel actieve chemicaliën, zogenaamde phytochemicaliën, glucosinolaten, de typerend bittere smaak van onder meer mosterd, mierikswortel en spruitjes. Broccoli is met rode kool de absolute topper wanneer het gaat om glucosinolaten. Echter de concentratie glucosinolaten tussen het ene en het andere broccoliras kan een factor dertig variëren, als consument heb je daar geen zicht op!
Glucosinolaten lossen op in water. Hoe meer kookwater je weggooit, des te minder houd je er over. Daarbij breken glucosinolaten af door verhitting. Hoe langer je dus kookt, des te minder glucosinolaten houd je over. Stomen en roerbakken leidt tot geen noemenswaardig verlies aan phytochemicaliën.
De kant–en-klare kool in plastic zakjes, blik of glas bevat daarom bitter weinig van deze goede stoffen. Ook in zuurkool zijn glucosinolaten grotendeels afwezig. Het zout waarmee zuurkool wordt behandeld heeft de cellen laten leeglopen, waardoor de glucosinolaten zijn weggelekt. Voorgesneden kool scoort daarentegen redelijk: het snijden van kool doet de gehalten aan glucosinolaten na een paar dagen juist stijgen.
Respecteer het copyright !