De gele knol (Brassica rapa var rapa Goudbal) wordt op de akkers van het beschermde stadsgezicht de Soestereng in wisselteelt met rogge verbouwd. Ze worden rond 10 augustus (Sint Laurentius) ingezaaid en voor eind december geoogst, waanneer ze op hun smakelijkst zijn.
Vanouds wordt de Soesterknol met schil en al gekookt, en dampend heet op tafel gezet, in de vorm van 'muuspot, een stamppot van raap, aardappelen en dierlijk vet. Het was een typische wintergroente, die gezaaid werd nadat het graan (haver of rogge) gedorst was, of de aardappelen gerooid. Niet alleen de knol, ook het blad werd gegeten, maar dan door het vee. Aan het einde van de 19e eeuw kenden de boeren meer waarde toe aan de knollen als nagewas dan als consumptiegoed, en liet men de schapen in de herfst, wanneer het loof van de knollen hoog was opgeschoten, op het knollenland lopen. Later werden de knollen stal- en/of bijvoeding.
De knol wordt geweckt verkocht, mede om hem het hele jaar beschikbaar te hebben. Ze worden vooralsnog uitsluitend verkocht via Lekkernijen te Soestdijk (Ben van der Linden).
De Soesterknol, en knol van het type 'goudbal' vertoont grote gelijkenis met de raap die Golden ball of Boule d'or wordt genoemd, en die in de Verenigde Staten het predikaat heirloom (erfgoed) heeft, net als Frankrijk. Het lijkt dan ook geen aparte variëteit te zijn, maar een ook elders verbouwde knolraap, met een heel eigen gebiedsspecifieke historie. dat wel.
Benieuwd naar uw mening, staan we open voor kritiek of discussie.
Knolraap kan mits op het juiste moment geoogst - wanneer hij het malst is - rauw gegeten worden. De smaak verschilt sterk van die van gekookte knolraap, die door koken uitgesproken zoet wordt. Het is verstandig de knol eerst te wassen, dan te schillen, en in stukjes te snijden. Knolraap is niet bepaald geschikt om te roerbakken. Hij zal altijd (na)gestoofd moeten worden.
Ovenbereidingen kunnen wel, eerst beetgaar koken (zo'n 10 minuten), daarna in de oven bereiden. Heerlijk met een goede kaas !
Knollen waren in ons land geen basisvoedsel, al werd de smaak zeker gewaardeerd, ook door de welgestelden, de adel en het vorstenhuis. Op de website van de Soetserknol staat daarover het volgende:
Soesterknol was het lievelingsgerecht van Koning Willem I (1792 – 1843). In de herfst en zolang zij nog van goede kwaliteit en eetbaar waren, verschenen Soesterknollen met een gebraden schapenbout op de koninklijke dis, waarbij een glas Bourgogne werd gedronken. In de jaren dertig van de vorige eeuw kregen de Soesterknollen een politiek tintje. Omstreeks 1832 waren er nog families waar de verjaardag van de "goede Prins" op 24 augustus herdacht werd door zijn lievelingsgerecht van Soesterknollen op tafel te zetten. Ook na zijn troonsafstand op 7 oktober 1840 werd dit nog gedaan door fervente oranjegezinden. Zelfs toen Koning Willem I reeds veel van zijn populariteit had verloren, hielden velen de trouw aan de Vorst nog in stand door Soesterknollen met schapenvlees te eten. "Hofleverancier" in de betekenis die wij tegenwoordig hieraan toekennen, zullen de Soester boeren, die de knollen leverden, wel nooit zijn geworden, evenmin kregen de befaamde knollen het predikaat "koninklijk", al werden zij door de Koning hooglijk gewaardeerd.
De Soesterknol is opgenomen in de Nederlandse Ark of Taste (Ark van de smaak) om te laten zien dat de SAoester knol bestaat, en iedereen uit te nodigen actie te ondernemen om ze te helpen beschermen, bijvoorbeeld door ze te kopen en (weer) te eten, hun verhaal te vertellen en de producenten te ondersteunen. Bij dezen.
Van de vele, vele soorten knolraap die over de wereld zijn ontwikkeld, laten we slechts enkele de revue passeren. Van enkele daarvan zijn zoveel wetenswaardigheden op te tekenen, dat we daar een aparte bladzijde aan hebben gewijd:
We zijn aan meer soorten voorbijgegaan dan we in dit bestek kunnen laten zien, zoals de navet gris de Morigny, de navet du Limousin, de Teltauer rübe en de White Norfolk.
De Tokyo cross of evoluit Tokyo cross hybrid F1, een hagelwitte raap, die op elk moment geoogst kan worden, en vooral geliefd is als mini-groente. Ze worden gemiddeld 10-12 weken na het inzaaien (vanaf februari) geoogst.
In de herfst is de Jaune boule d'or op de markt, een heerlijk zoete knolraap. Het is een oud Frans ras, met een raapje dat heel geschikt is om te pureren
De Navet du Pardailhan is opgenomen in de Franse Ark of Taste, vanwege zijn unieke nootachtige smaak en zijn verbondenheid aan de Vlakte van Pardailhan waar deze (uitsluitend) groeit.
De Chinese pán cai is een schotelvormige knolraap van het type 'blanc plat' die in de provincie Zhe jiàng een belangrijke wintergroente is.
Deze cylindrische raap, de Navet des Vertus Marteau is het hele seizoen (mei tot november) verkrijgbaar, heeft een zacht-zoete smaak. Wordt vooral gebruikt in soepen (premier qualité). Net als radijs kunnen te grote rapen voos zijn.
Minder cylindrisch, meer puntig als een wortel is de ook witte Navet de Croissy is het hele seizoen (mei tot november) verkrijgbaar, heeft een zacht-zoete smaak. Wordt vooral gebruikt in soepen en purees.
Hoewel de verzamelnaam voor knolraapjes die in het voorjaar geoogst worden, een apart hoofdstuk gewijd aan alleen deze knolraapjes, omdat ze zo lekker zijn, en niet iedere knolraap een meiraapje is.
De stoppelknol, ook wel stoppel- of herfstraap genoemd, is een rapensoort die traditioneel in de eerste helft van augustus, na het oogsten van de maïs tussen de stoppels van de maïs werd ingezaaid. Stoppelknollen die geen knol vormen, worden als groenbemester gebruikt, die met knol vooral gebruikt als veevoer, zeer geliefd onder schapen en geiten.
Een minder vleiende benaming voor de stoppelknol is pisknol of pisknölleke.
Winterraap is vanouds bekend onder de naam aveelzaad om zijn (winterraap)zaad. Het is een benaming die uit de 15e eeuw stamt en is ontleend aan het Oudfranse naviel dat knolplantje betekent, en waarvan ook het Franse woord voor knolraap 'navet' is afgeleid. Wordt tegenwoordig vrijwel alleen nog raapzaad genoemd.
Knolraapjes zijn rijk aan vitamine C, de blaadjes zijn vitaminerijk, A, C en K, en bevatten veel calcium en foliumzuur. Ze bevatten ook luteïne.
Respecteer het copyright !