Hoewel de kool al sinds de oudheid in Japan voor komt, is het van oorsprong een Chinese kool. De plant wordt nog geen 25 centimeter hoog, maar 45 centimeter breed, en is goed bestand tegen kou. Met zijn scherp gesneden bladeren lijkt het op een frisé. De smaak van jonge planten is milder dan die van volgroeide.
Mizuna is één van de (vele) Brassica's die geen kool vormen, een bladkool. De meeste daarvan behoren tot de Brassica oleracea, een aparte groep daarin, de Acephala.
Het mizunablad is knapperig, net als de steel. Mizuna is geschikt in een salade (rauw), hoewel de steeluiteinden iets bitter kunnen zijn, en kan gekookt en geroerbakt worden. Wanneer je het sauteert, zal het het vocht waarin je dat doet (bouillon of soja) opnemen.
Citrus is complementair aan de bittere tonen van mizuna, dat om in de Japanse keuken die reden vaak gecombineerd wordt met ponzu of limoen.
Mibuna kan het hele jaar door gezaaid en geoogst worden. Bewaar mizuna zeker een week in de groentenla of open plastic in de koelkast.
Mizuna betekent 'water groente'.
Mizunablad bevat beta-caroteen, vitamine C en mineralen.
Respecteer het copyright !