top
Choy sum
Groente (Brassicaceae)
Choi sum
 
GROENE CHOY SUM _ Brassica rapa parachinensis

CHOY SUM

Choi sum, ook wel bekend als Bok choy sum of Tsoi sim (Brassica rapa subsp. parachinensis) is een koolsoort waarvan zowel de bloemstelen als de jonge bladeren en de bloemetjes gegeten kunnen worden. De groente is vooral polpulair in Hongkong en Zuid-china. Er is een groene , een witte en een rode variant. Choy sum smaakt enigszins als groene asperge.

Choi sum is een eenjarige, kruidachtige plant met dikke sppige stelen. Iedere plant heeft een zevental bladeren. De in Europa gekweekte Choy sum is langer en heeft dunnere stelen dan de Chinese (waarvan hier de foto). Choi sum, in het Nederlands Chinese bloeiende kool heeft gele bloempjes met elk vier gele, ovale bloemblaadjes. In China worden de bloemetjes overigens zelden gegeten. De bladeren hebben licht gekartelde randen.

Choi sum heeft een licht mosterdachtige smaak, milder en zoeter dan Chinese broccoli, waarop het enigszins lijkt. De groente is

AANKOOP EN BEREIDING

Koop frisse groente, d.w.z. zonder verwelkte bladeren en zonder bruinkleuring. De stengels moet stevig zijn en niet slap of vezelig. Choi sum is het hele jaar verkrijgbaar.

Volgens Chinese traditie wordt Choi sum 20 minuten in koud water gelegd, en pas na afgespoeld en uitgelekt te zijn, gesneden. Omdat de stengels een langere gaartijd hebben als de bladeren, worden bladeren en stelen soms afzonderlijk bereid. De wortelaanzet wordt weggesneden. Beide kunnen zowel gekookt, gestoomd als geroerbakt worden. Een populaire bereiding is licht blancheren en opdienen met knoflookolie en oestersaus of sesamolie en sojasaus.

BEREIDINGSTIJDEN (KOOKTIJDEN)

roerbakken
2-5 minuten
stomen
ca 3 minuten
 

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Bewaar choy sum maximaal een week in een plastic zak in de koelkast.

Oorsprong en verspreiding

Hoewel vermoed wordt dat men in de vroegste Griekse en Romeinse oudheid mosterd kende en gebruikte, zijn daarvoor geen bewijzen gevonden, anders dan taalkundige. De Grieken beschrijven mosterd vanaf de 4e eeuw voor Christus alleen als geneesmiddel. De Romeinen beschrijven mosterdbereiding in de eerste eeuw na Christus.

Taalkundige aspecten, etymologie

Tsoi sim wordt behalve Choy sum, choi sum, choy sam, chye sim, tsoi sim of tsoi sam genoemd, en in het Nederlands Chinese bloeiende kool of ook wel koolhart. De Chinese naam betekent 'bloeiend groen', wat de engelse benaming 'flowering cabbage' verklaart.

VERTALING MOSTERD

engels
chinese flowering cabbage
frans
??
italiaans
??
spaans
??
chinees
coi sam 菜心
kantonees
choi sam
japans
saishin
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

Samenstelling per 100 gram rauw product

13
kcal
( 54,4 kJoule)
1,5
gram
eiwitten
2,18
gram
koolhydraten
1,18
gram
waarvan suikers
½
gram
vet
0,3
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
76
mg
omega-6

Vitaminen
1340
µg
vitamine A
0,04
mg
vitamine B1
½
mg
vitamine B3
0,2
mg
vitamine B6
66
µg
vitamine B9
45
mg
vitamine C
0,1
mg
vitamine E
45,5
µg
vitamine K

mineralen
105
mg
calcium
0,8
mg
ijzer
252
mg
kalium
19
mg
magnesium
65
mg
natrium
37
mg
fosfor
0,2
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden A cook's guide to Chinese vegetables, blz 27, Martha Dalen, 1992 ISBN 0 948500 09 3 Nutritionfacts Choy sum | Nutritiondata.self.com Choy sum | Rokewood Ltd (UK) Choy sum | Wikipedia (EN) Brassica rapa: choy sum | Encyclopedia of life