Choi sum is een eenjarige, kruidachtige plant met dikke sppige stelen. Iedere plant heeft een zevental bladeren. De in Europa gekweekte Choy sum is langer en heeft dunnere stelen dan de Chinese (waarvan hier de foto). Choi sum, in het Nederlands Chinese bloeiende kool heeft gele bloempjes met elk vier gele, ovale bloemblaadjes. In China worden de bloemetjes overigens zelden gegeten. De bladeren hebben licht gekartelde randen.
Choi sum heeft een licht mosterdachtige smaak, milder en zoeter dan Chinese broccoli, waarop het enigszins lijkt. De groente is
Koop frisse groente, d.w.z. zonder verwelkte bladeren en zonder bruinkleuring. De stengels moet stevig zijn en niet slap of vezelig. Choi sum is het hele jaar verkrijgbaar.
Volgens Chinese traditie wordt Choi sum 20 minuten in koud water gelegd, en pas na afgespoeld en uitgelekt te zijn, gesneden. Omdat de stengels een langere gaartijd hebben als de bladeren, worden bladeren en stelen soms afzonderlijk bereid. De wortelaanzet wordt weggesneden. Beide kunnen zowel gekookt, gestoomd als geroerbakt worden. Een populaire bereiding is licht blancheren en opdienen met knoflookolie en oestersaus of sesamolie en sojasaus.
Bewaar choy sum maximaal een week in een plastic zak in de koelkast.
Tsoi sim wordt behalve Choy sum, choi sum, choy sam, chye sim, tsoi sim of tsoi sam genoemd, en in het Nederlands Chinese bloeiende kool of ook wel koolhart. De Chinese naam betekent 'bloeiend groen', wat de engelse benaming 'flowering cabbage' verklaart.
Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.
Respecteer het copyright !