De plant komt niet in het wild voor, en is vermoedelijk ontwikkeld uit de de Chinese nappakool (Brassica rapa chinensis).
De komatsuna is een snelgroeiende, losse bladkool. Na een week of 5,6 kan hij al geoogst worden. In tegenstelling tot wat vaak wordt geschreven, is het een warmte- en koudebestendige plant, alhoewel de plant tegen al te strenge vorst beschermd dient te worden, en niet van te grote hitte houdt (schiet dan door). De plant wordt circa 50 cm hoog. Hij bloeit van mei tot augustus en is zelfbestuivend. De bloemen zijn tweeslachtig.
Ze worden in ieder groeistadium, vanaf de 5e week geoogst. De komatsuna schiet niet gauw door, waardoor de bladeren tot wel 30 cm kunnen uitgroeien. Naarma de bladeren groter worden, kroezen ze meer en wordt de smaak scherper (mosterd). De lichtgroene, jongere bladeren zijn lepelvormig, en mals, en hebben een zeer lichte mosterdsmaak. Naast de groene komatsuna is er een rode variëteit.
De Misome is een kruising van de komatsuna en de tatsoi, heeft een sterk gekroesd blad. De Senposai is een kruising van komatsuna en witte kool, heeft een zoete smaak, en de malsheid van komatsuna-blad, waardoor zeer geschikt voor salade. De bladeren van de sensopai zijn heel erg groot. Beide hybriden zijn recent in Japan ontwikkeld.
De komatsuna is geen algemeen voorkomende groente in het Nederlandse schap, anders als paksoi, hoewel de kool in het gematigd Nederlandse klimaat uitstekend zou gedijen. Wanneer een recept er naar vraagt, kan komatsuna vervangen worden door echte spinazie. Dan mis je wel de frisse, milde mosterdtonen.
Naast Komatsuna-cress, is komatsuna ook gedroogd verkrijgbaar. Wordt in Japan gebruikt in ohitashi (spinazie-salade) en in roerbakgerechten. Gedroogde komatsuna neemt snel water op, en wordt daarom last-minute droog toegevoegd met gesneden slaui aan misosoep of dashi.
Komatsuna kan vrijwel het hele jaar door gezaaid en geoogst worden. Bewaar de bladeren hooguit een week in de groentenla of open plastic in de koelkast.
Het lekkerst zijn de wat jongere, lepelvormige bladeren, de scheuten en de bloemen voor in een salade (rauw). De steeluiteinden kunnen iets bitter zijn, maar zijn uitstekend om gekookt of geroerbakt te worden. Wanneer je komatsuna sauteert, zal de groente het vocht waarin je dat doet (bouillon of soja) opnemen.
De belangrijkste teeltgebieden buiten Japan zijn Taiwan en Korea.
Komatsuna is vernoemd naar het Japanse dorp Komatsugawa.
Komatsuna is rijk aan vitamine K en calcium, en bevat meer Vitaminen C en beta-caroteen dan spinazie.
Respecteer het copyright !