Deze wordt vanaf het voorjaar, eind maart, tot in september buiten gezaaid en levert van de vroege zomer tot in het najaar oogsten. Snijmoes heeft een pittige koolsmaak, en je gebruikt er zowel het blad als de bladstelen van, zoals spinazie.
Dat laatste is elders niet het geval. In ons land worden raapstelen geoogst voordat de bloemknop gevormd wordt. Vaak zie je op de Nederlandse markt raapstelen van Chinese kool (Brassica sinensis) onder de naam 'gele malse raapstelen', maar meestal zijn gewone groene raapstelen afkomstig van meiraapjes.
Maar daar blijft het niet bij. Zo is er het speciale raapsteel-ras namenia (Brassica rapa convar campestris) en de puntige raapstelen van de Japanse koolsoort mizuna (Brassica rapa nipposinica). Daarnaast is er snijmoes van de Blauwe Groninger (Brassica napus pabularia), een blauwgroene Siberische kool.
Raapstelen zijn er in het voorjaar. Ze moeten er vers uitzien, geen verlepte bladeren.
In de koelkast blijven raapsteeltjes enkele dagen goed, mits verpakt in een openplastic zak. Invriezen kan, na kort blancheren, en bij minimaal -18°.
Snijd de knolletjes/worteltjes van de steeltjes, als dat niet al gebeurd is. Was de steeltjes in ruim water. Kook ze met het aanhangende water, dat na het koken wordt weggegooid in verband met de nitraten, die in oplossing gaan.
De 'grelo gallego', de raapsteel van meiraapjes uit Galicië wordt niet alleen vers, maar ook geconserveerd, diepgevroren en gevriesdroogd verkocht. De Grello gallego heeft zelfs een Europees certicaat GPI, voor de rassen Grelos de Santiago en Globo blanco de Lugo. Deze grelos hebben een laag vezelgehalte en zijn daardoor zeer mals, smaken lichtzuur met een bittere toon. Zoals gebruikelijk op het Iberisch eiland worden de grelos geoogst wanneer de bloem al in de knop is.
Raapstelen zijn bijzonder rijk aan vitamine A en K en foliumzuur. Het hoge calciumgehalte en het glucosinolaat sinigrine dragen bij aan de bittertoon, wat je ook bij andere koolsoorten, zoals bloemkool, broccoli, musterd en spruitjes aan treft.
Het gehalte aan glucosinolaten is groter dan dat van boerenkool, bloemkool en broccoli. Glucosinolaten beschermen je lichaam tegen de werking van kankerverwekkende stoffen, maken dat je lichaam meer van een bepaald soort eiwitten aan maakt. Deze eiwitten maken giftige stoffen in je lichaam onschadelijk. Zowel de glucosinolaten uit gekookte als ongekookte kool hebben deze beschermende werking.
Glucosinolaten uit ongekookte koolsoorten kunnen in de darm worden omgezet in schadelijke stoffen die de werking van de schildklier remmen. Het is dus aan te raden raapstelen te koken.
Respecteer het copyright !