Broccoletti of broccoli rabe is een groene of paarse groente die alleen heel jong gegeten wordt. Alle delen ervan zijn eetbaar, de bladeren, de stengels, de bloemknoppen en bloemen. In Puglia wordt zij cime di rapa (het topje van de raap) genoemd, in Napels friarielli, in Toscane rapini en in Portugal en Spanje grelos (de nabo).
De Brassica rapa var ruvo vormt geen kool of raap. De bloemstengels lijken op die van broccoli en chinese broccoli (kailan), beide Brassica oleracea en geen Brassica rapa. In Noord-Amerika noemt men een soortgelijke groente 'napini', geen Italiaans woord overigens. Het zijn de bloemstengels van diverse koolsoorten.
De meest voor komende broccoletti-cultivars zijn de vroegrijpe quarantina (40 dagen), de sessantina (60 dagen), de novantina (90 dagen) en de centoventina (120 dagen). Ze worden van juni tot september ingezaaid, en geoogst van oktober tot maart.
De smaak van broccoletti is nootachtig en een beetje scherp. Rapini heeft een sterke gelijkenis met de Chinese kai-lan, maar deze is bitterder en scherper.
Rapini is een Zuid-Europese groente, en je ziet hem hier zelden te koop aangeboden, in tegenstelling tot de bimi, die van Japanse origine is.
Het assortiment grelo-producten in Galicië is groot. Van gedehydrateerde grelos (Milhulloa) tot grelos in blik en grelos con garbanzos, kool met bonen.
Alle delen zijn eetbaar. Het is een jonge groente, en daar moet je heel omzichtig mee zijn. Kook rapini bij voorkeur niet, maar sauteer hem, stoom hem (geen invloed op de afbraak van de gezonde stoffen, of roerbak hem.
Rapini wordt in de koelkast bewaard, en is een kleine week houdbaar. Bescherm de kool tegen uitdroging. Na blancheren kan rapini uitstekend ingevroren worden
Cima di rapawordt in Centraal-Italië (Lazio) en Zuid-Italië (Apulië, Basilicata en Calabrië) verbouwd, waar men meer dan in het noorden verzot is op koolgerechten.