Deze ui, herkenbaar aan zijn blosje, heeft een doorsnede van circa 5 cm, wat het optimum is voor een goede Roscoff-ui. Hij is vernoemd naar de oude havenplaats Roscoff in de Grande-Bretagne. In 2013 heeft de ui ook Europese oorsprongsbescherming gekregen.
De Roscoff is een milde, ietwat zoete, aromatische ui, die bij het bakken snel caramelliseert, een fantastische ui voor de Franse uiensoep.
Het teeltgebied ligt in het departement Finistère, een regio met 24 gemeenten in de Haut-Léon. Dit gebied profiteert van het milde oceaanklimaat van de Manche. De teelt dateert van de 17e, en is daarmee één van de oudste uienregio's van Europa. Broeder Cyril, een monnik, zaaide er de eerste uien in de tuin van het convent. De ui sloeg aan in de regio, waar men groente verbouwde om de zeelieden te bevoorraden. Het zaad zou uit Portugal afkomstig zijn.
In de negentiende eeuw werd de teelt professioneel, waarbij veel uien naar Groot Brittanië gingen, wat de boeren uit de regio de bijnaam 'de Johnny's' op leverde.
Door de crisis van de jaren '30 en de Tweede wereldoorlog zakte de productie in. Lange tijd heeft slechts een dozijn boeren de traditie van de Roscoff-ui in ere gehouden. Het gebied Roscoff heeft nu een omvang van 100 hectare, waarop de 135 boeren jaarlijks zo'n 3.000 ton Roscoff-uien produceren, veel minder dan aan het begin van de 20e het geval was, toen de toen 1.300 actieve boeren 9.000 ton ui per jaar produceerden.
Roscoff is in regelmatig in Nederland verkrijgbaar. Dat geldt in mindere mate voor de confit.
Bewaar uien niet in de koelkast, maar op een koele, goed geventileerde plaats, zoals in een uienpot.
In Europees verband wordt een systeem van beschermde soorten gehanteerd voor producten die zich onderscheiden. Voor wat uien betreft zijn dat:
De afkortingen PDO en PGI staan respectievelijk voor Protected destination of origin en Protected geographical indication (in het Nederlands “beschermde oorsprong benaming”, respectievelijk “beschermde geografische benaming”).
De meeste ui-cultivars bestaan voor zo'n 90% uit water en 4% suiker. Ze bevatten veel vitamine C, B6 and foliumzuur en goede vezels.