Roscoff ui
Groenten (Allium cepa)
ROSCOFF UI PDO
DE ALLIUM CEPA
OIGNON DE ROSCOFF

OIGNON DE ROSCOFF

Een beroemde Franse ui is de Roscoff, voluit Oignon de Roscoff PDO (op zijn Frans DOP), al sinds 2009 voorzien van de Franse appellation AOC.

Deze ui, herkenbaar aan zijn blosje, heeft een doorsnede van circa 5 cm, wat het optimum is voor een goede Roscoff-ui. Hij is vernoemd naar de oude havenplaats Roscoff in de Grande-Bretagne. In 2013 heeft de ui ook Europese oorsprongsbescherming gekregen.

De Roscoff is een milde, ietwat zoete, aromatische ui, die bij het bakken snel caramelliseert, een fantastische ui voor de Franse uiensoep.

Het teeltgebied ligt in het departement Finistère, een regio met 24 gemeenten in de Haut-Léon. Dit gebied profiteert van het milde oceaanklimaat van de Manche. De teelt dateert van de 17e, en is daarmee één van de oudste uienregio's van Europa. Broeder Cyril, een monnik, zaaide er de eerste uien in de tuin van het convent. De ui sloeg aan in de regio, waar men groente verbouwde om de zeelieden te bevoorraden. Het zaad zou uit Portugal afkomstig zijn.

In de 19e eeuw werd de teelt professioneel, waarbij veel uien naar Groot Brittanië gingen, wat de boeren uit de regio de bijnaam 'de Johnny's' op leverde.

Door de crisis van de jaren '30 en de Tweede wereldoorlog zakte de productie in. Lange tijd heeft slechts een dozijn boeren de traditie van de Roscoff-ui in ere gehouden. Het gebied Roscoff heeft nu een omvang van 100 hectare, waarop de 135 boeren jaarlijks zo'n 3.000 ton Roscoff-uien produceren, veel minder dan aan het begin van de 20e het geval was, toen de toen 1.300 actieve boeren 9.000 ton ui per jaar produceerden.

VERKRIJGBAARHEID

Roscoff is in regelmatig in Nederland verkrijgbaar. Dat geldt in mindere mate voor de confit.

BEWAREN

Bewaar uien niet in de koelkast, maar op een koele, goed geventileerde plaats, zoals in een uienpot.

BESCHERMDE SOORTEN

In Europees verband wordt een systeem van beschermde soorten gehanteerd voor producten die zich onderscheiden. Voor wat uien betreft zijn dat:

De kwalificaties zijn vergelijkbaar met de meer bekende wijn-kwalificaties als “appellation controlé”.

De afkortingen PDO en PGI staan respectievelijk voor Protected destination of origin en Protected geographical indication (in het Nederlands “beschermde oorsprong benaming”, respectievelijk “beschermde geografische benaming”).

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Dat uien gezond zijn is even bekend als dat je van het snijden of hakken van uien tranende ogen krijgt. Dat laatste ontstaat door de beschadiging van cellen die een prikkelend gas (syn-propanethial-S-oxide) afgeven. De traanklieren reageren daar in de regel heftig op, met het doel de ogen te reinigen van de prikkelende stof. Door te werken met koele uien wordt het probleem van gasvorming minder; ook goede ventilatie helpt.

De meeste ui-cultivars bestaan voor zo'n 90% uit water en 4% suiker. Ze bevatten veel vitamine C, B6 and foliumzuur en goede vezels.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT (GELE EN RODE UI)

40
kcal
( 167,4 kJoule)
1,1
gram
eiwitten
9,3
gram
koolhydraten
4,2
gram
waarvan suikers
0,1
gram
vet
4
mg
omega-3
13
mg
omega-6
VITAMINES
0,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B3
0,1
mg
vitamine B6
19
µg
vitamine B9
7,4
mg
vitamine C
0,4
µg
vitamine K
MINERALEN
23
mg
calcium
0,2
mg
ijzer
146
mg
kalium
10
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
4
mg
natrium
29
mg
fosfor
½
µg
selenium
0,2
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Know what you eat | Nutritiondata.self.com Oignon de Roscoff | Roscoff bzh Oignon de Roscoff | Lyon saveurs