DE UI, ALLIUM CEPA
De Cipolla rossa di Tropea Calabria is een (geografisch) beschermde rode uisoort, de enige rode ui met een bescherming. Hij wordt geteeld rond Tropea, langs de Tyrrheense kust. Deze ui is door de Phoeniciers en Grieken in Calabrië geïtroduceerd. Vanaf 1900 is de teelt ervan sterk uitgebreid. De vroege teelten vinden plaats op de zandige gronden langs de kust, langs rivieren en beken, de late teelt op de kleiïge gronden in het binnenland.
De ui is sappig en witter dan andere rode uisoorten. Ze hebben een sterk en zoet aroma, dat hen geschikt maakt om rauw, geroosterd of licht gekookt gegeten te worden. De Tropea is bijzonder geschikt om marmelade van te maken.
BESCHERMDE SOORTEN
In Europees verband wordt een systeem van beschermde soorten gehanteerd voor producten die zich onderscheiden. Voor wat uien betreft zijn dat:
- de Cebolla Fuentes de Ebro (PDO, Zaragoza, Spanje),
- de Calçot (PGI, Catalonië)
- de Cipolla Rossa di Tropea (PGI, Calabria, Italië),
- de Cipollotto Nocerino (PDO, Campania, Italië) en
- de Oignon doux des Cévennes (PDO, Zuidoost Frankrijk)
- de Oignon de Roscoff (PDO, Frankrijk)
De kwalificaties zijn vergelijkbaar met de meer bekende wijn-kwalificaties als “appellation controlé”.
De afkortingen PDO en PGI staan respectievelijk voor Protected destination of origin en Protected geographical indication (in het Nederlands “beschermde oorsprong benaming”, respectievelijk “beschermde geografische benaming”).
Gezondheidsaspecten
Voedingswaarde, gezondheidsrisico's
Dat laatste ontstaat door de beschadiging van cellen die een prikkelend gas (syn-propanethial-S-oxide) afgeven. De traanklieren reageren daar in de regel heftig op, met het doel de ogen te reinigen van de prikkelende stof. Door te werken met koele uien wordt het probleem van gasvorming minder; ook goede ventilatie helpt.
De meeste ui-cultivars bestaan voor zo'n 90% uit water en 4% suiker. Ze bevatten veel vitamine C, B6 and foliumzuur en goede vezels.
Samenstelling per 100 gram rauw product (GELE EN RODE UI)
40
kcal
( 167,4 kJoule)
1,1
gram
eiwitten
9,3
gram
koolhydraten
4,2
gram
waarvan suikers
0,1
gram
vet
4
mg
omega-3
13
mg
omega-6
Vitamines
0,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B3
0,1
mg
vitamine B6
19
µg
vitamine B9
7,4
mg
vitamine C
0,4
µg
vitamine K
Mineralen
23
mg
calcium
0,2
mg
ijzer
146
mg
kalium
10
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
4
mg
natrium
29
mg
fosfor
½
µg
selenium
0,2
mg
zink
Samenstelling per 100 gram rauw product (WITTE UI)
32
kcal
( 133,9 kJoule)
0,8
gram
eiwitten
7,5
gram
koolhydraten
5
gram
waarvan suikers
0,1
gram
vet
Vitamines
0,3
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B3
0,1
mg
vitamine B6
23
µg
vitamine B9
4,8
mg
vitamine C
0,3
µg
vitamine K
Mineralen
20
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,3
mg
ijzer
119
mg
kalium
9
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
8
mg
natrium
27
mg
fosfor
½
µg
selenium
0,1
mg
zink
Bronvermelding update maart 2020
Know what you eat | Nutritiondata.self.com
De rol van Catharine de' Medici in de Franse keuken | Université de Liege
Cipollotto Nocerino DOP | Regione Campania - Assorato Agricultura
L'échalote cuisse de poulet | Keldelice
L'échalion | Echalion
slotregel