Stengelui is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden stengelui moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren.
Gare stengelui kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18 C) bewaren. Rauwe stengelui ook, mits je hem voor het invriezen 1-6 minuten blancheert.
De Engelse benaming Welsh onion is een verbastering van het Oudduitse 'welsche', dat 'vreemde' betekent, en niets met Wales te maken heeft. De soortnaam 'fistulosum' betekent 'hol'.
Het groene deel is rijker aan vezels (voor darm) en vitaminen (vooral provitamine A, in kleurrijke groenten en vitamine C) dan de schacht. De combinatie van veel kalium en zeer weinig natrium maakt stengelui erg diuretique.
Stengelui is rijk aan mineralen (calcium, magnesium, ijzer en zoals gezegd veel kalium) en sporenelementen (koper, zink, borium, mangaan, selenium, jodium).
Stengelui wordt veel gebruikt in de Europese keuken en bepaalde Aziatische keukens. In China bijvoorbeeld is stengelui gemeengoed in de noordelijke provicies, maar niet in de zuidelijke provincies. In de Kantonese keuken wordt stengelui vaak gecombineerd met rundvlees omdat men vindt dat stengelui de smaak ervan versterkt. In de Franse keuken wordt stengelui veelal in boter gesauteerd.