-->
Deze site is een vraagbaak voor iedereen die geïnteresseerd is in voedsel en houdt van lekker eten. Naast een uitgebreide serie artikelen over de meest uiteenlopende ingrediënten bevat de site ook wetenswaardigheden en recepten. In dit overzicht lichten we er enkele uit.
Het wordt wel aangemerkt als een risotti, maar de bereidingswijze is beduidend anders. Handig voor wanneer je wat minder tijd hebt en je toch risottirijst wilt eten, op ''rijstpellers' wijze.
De Ethiopische keuken kent een ruim scala gerechten, dankbaar gebruik makend van een rijke landbouwtraditie. Met injera natuurlijk, nitter kibbeh en awaze. En t'edj, de licht bittere honingwijn.
Deze specialiteit uit het in het noorden van India gesitueerde Gujarat heeft een vulling van khoya, een zuivelproduct, noten, gedroogde vruchten en specerijen. Gefrituurd en dompeld in saffraansiroop.
Bedacht in het sanotorium van Vichy, gebruikmakend van de zuiverheid van het bronwater daar. De peentjes, daarin bereid, zijn de bolronde carottes grelot, tegenwoordig een zeldzaamheid.
Een lekker dik pannenkoekje of een dun broodje, het is maar hoe je er naar kijkt. Met een vulling van lente-uitjes solo, of met spek erbij, misschien ook wel sesamzaadjes en een lekker soja-sausje. Streetfood pur sang.
Idli is een populaire rijstcake in India, die in speciale idli-vormen gestoomd wordt en niet alleen als bijgerecht gebruikt wordt. Er zijn diverse uitvoeringen.
Garganelli is een pasta corta uit Emilia Romagna, in dit recept gecombineerd met rode mul. Kijk ook naar het recept met ricotta salata en natuurlijk het recept voor de geribde pasta-rolletjes zelf.
Een recept om zelf verrukkelijke rijstnoedelvellen te maken. Het beslag wordt gestoomd, waardoor een elastich vel ontstaat dat als wikkel gebruikt wordt voor heerlijk gemarineerde garnalen.
Vier groentencrémes waarin knolselderij de hoofdrol vervult. Met mierikswortel, witte wijn, venkelknol, stuk voor stuk verrukkelijk.
Eén van versies kugel is de Jerusalem kugel, gebaseerd op het middeleeuws broodgerecht dat de joodse bevolking in Europa in de middeleeuwen maakte. Waar komt die naam vandaan ?
Met genoegen bieden we het originele Toll house recept aan, maar meer dan dat, de absoluut perfecte manier om dit heerlijk 'chewy' koekje te maken. 's Avonds het beslag maken, de volgende dag genieten geblazen !
Wanneer je dit dunne platbrood zelf wilt bakken 'from scratch' is dat een hele uitdaging. Gelukkig kun je veel bestanddelen ook kant-en-klaar gemalen kopen. En als u toch zelf wilt doen ?
Hoe je zelf die befaamde gochujang kunt maken, in je eigen onggi. Trek voor de bereiding een volle dag uit, en voor de fermentatie een jaartje. Een recept voor diehards !
De Noord-Indiase garam masala is de basis voor veel Indiase specerijenmengsels. Naast deze traditional beschrijven we de vier belangrijkste varianten, waaronder de Indiase 'salsa verde', hara masala, met de recepten.
Sinds ons bezoek aan Yogyakarta is dit een telkens weer terugkerend gerecht op ons menu. In de hoofdrol de nangka. Gudeg yogya wordt geserveerd met ei (telur gudeg), kip (opor ayam) en nasi groeng kecek. Een verslavende combinatie ! Met de recepten van alle bijgerechten
Vooral in Azië kent men een scala aan bereidingen om eieren langer houdbaar te maken. Verrassende bereidingen, zoals die van het duizendjarig ei, maar daar houdt het niet bij op !