Nasi gudeg di Yogyakarta
Specialiteit uit de regio Yogyakarta
NASI GUDEG YOGYA
Bijgerechten
OPOR AYAM TAHU
NASI GUDEG DI YOGYA

NASI GUDEG DI YOGYAKARTA

Nangka-nasi

Gudeg is een traditioneel gerecht uit Yogyakarta en Midden-Java, Indonesië. Gudeg wordt gemaakt van stukjes jonge, onrijpe broodvrucht (Nangka of jackfruit) dat enkele uren met palmsuiker en kokosmelk wordt gekookt.

In het originele recept wordt de bruine kleur van het gerecht versterkt door het gebruik van teakbladeren, die in ons land bij ons weten alleen in de vorm van theezakjes bij gespecialiseerde aquariumwinkels te koop zijn. Een alternatieve manier van kleuren is door middel van geblakerde uischil.

Gudeg wordt geserveerd met witte rijst, kip, hardgekookt ei, tofu en/of tempeh, en een stoofpot gemaakt van krokant gebakken (buffel)zwoerd (sambal goreng krecek). Net als geldt voor de meeste andere gerechten verschilt de receptuur en de bereidingswijze per stad of regio. De Yogya-gudeg is zoetig, relatief droog en roodachtig van kleur door het gebruik van teakbladeren. De Surakarta-gudeg is wateriger, met veel kokosmelk en bleker, doordat gèèn teakblad wordt gebruikt.

Gudeg eet je het liefst aan een stalletje of in één van de gespecialiseerde restaurants in de omgeving van de Kraton, het Sultans paleis van Yogyakarta. Yogyakarta wordt niet voor niets "Kota Gudeg", stad van de gudeg genoemd. Zelf aten we het in een restaurant in Yogya en sindsdien proberen we de smaak te reconstrueren met behulp van de vele (varianten) van het recept om Indonesische sites en blogs. We geven de smakelijke stand tot nu toe.

Het gerecht wordt onder meer geserveerd met een Sambal goreng van buffelzwoerd (Sambal goreng krecek).

INGREDIËNTEN

500
ml
kokosmelk van ½ kokosnoot (santen)
3
 
teakbladeren
250
gram
bereide kip
 
 
eieren
250
gram
nangka muda
3
 
sjalotjes
4
teentjes
knoflook
1
 
gemalen koriander (ketumbar)
6
 
kemirinoten
2
cm
laoswortel (galangal)
0,25
 
trassi (terasi)
3
 
laurierblaadjes (daun salam)
 
 
zout
2
el
bruine suiker (gula djawa)

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

In dit recept gaan de eieren mee in de bereiding van de gudeg. Maar ze kunnen ook apart bereid worden, volgens het recept voor Telur gudeg. Kook hoe dan ook de eieren (hard).

Rasp de kokos en maak er santen van of gebruik 500 ml kant en klare santen, bijvoorbeeld uit blik.

Snijd de jackfruit in grove stukken (of gebruik jonge nangka uit diepvries of blik).

DE BEREIDING

Houd wat dikke santen achter voor later. Kook de nangka in de rest van de santen, met de teakbladeren.

Wanneer de nangka zacht is, verwijder je de teakbladeren en druk je de nangka fijn, zodat je een draderige massa krijgt.

Doe de kruiden (met uitzondering van de salambladeren en de laos) in een vijzel en wrijf ze fijn. Bak ze kruidig in olie en voeg ze toe aan de getinte santen.

Doe daar ook de kip in en de fijngedrukte nangka. Laat het mengsel sudderen tot het tamelijk droog is.

Voeg de achtergehouden santen toe en de eieren en warm het gerecht goed op.

DE AFWERKING

Serveer het met krokant gebakken buffelzwoerd Sambal goreng krecek en Opor kip

Bronvermelding update oktober 2019

Gudeg Yukjun | Gudeg Yukjun
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.