Eerst even een korte uitleg van deze ingrediënten. Niter kibbeh, zoals gezegd is een gekruide, geklaarde boter. berbere en mitmita zijn beide specerijenmengsels. Ze verschillen op onderdelen, zo bevat mitmita chilipepers, berbere niet altijd. T'edj is Ethiopisch voor mede, een honingdrank. T'edj is gefermenteerde honing waaraan de bladeren en knoppen de gesho (ook bekend als "glanzende duindoorn") worden toegevoegd.
De bereidingswijze is eenvoudig. Berbere en mitmita worden door de t'edj geroerd/gewreven, waarna het mengsel op smaak wordt gebracht met zout en wat niter kibbeh. De term gewreven geeft al aan, dat het om een soepele saus moet gaan, vaak wordt deze in een vijzel heerlijk zalvig gemaakt. Awaze wordt gebruikt om vlees-, groente- en zelfs visgerechten te kruiden, of als dipsaus gebruikt, zoals bij gored, rauw vlees.
Awaze wordt ook wel gemaakt met water, rode wijn of bier in plaats van t'edj.
Smelt de niter kibbeh au-bain-marte.
Doe de t'edj, de berbere en de mitmita in een vijzel en meng deze goed. Voeg er naar behoefte niter kibbeh aan toe, en wrijf alles tot een halkfvloeibare=, zalvige pasta. Maak deze op smaak met wat zout.,