Het is een bedenksel van Ruth Graves Wakefield, chef van het Toll House restaurant in Whitman, Massachusetts. Dat gebeurde niet bij toeval, zoals veel verhalen luiden, maar vanuit een concept. Het recept verkocht ze aan Nestlé, die het groot maakte. Het werd een succes onder de Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede wereldoorlog, doordat veel burgers de koejes voor de soldaten bakten ondanks het tekort aan chocola.
Na de oorlog bouwden Nestlé en Pillsbury het concept uit tot een topper, die zelfs in Ben & Jerry ijs verwerkt werd. Het Toll house recept stond op de Nestlé-verpakkingen, tegenwoordig op de Nestlé-site.
Onderstaand recept is een bewerking van het recept van pastry chef Ravneet Gil, oprichter van Countertalk, een platform dat chefs behulpzaam is bij het vinden van een prettige, gezonde werkomgeving.
Zij onderstreept de noodzaak om brokjes chocola te gebruiken, grof gebroken en onregelmatig. Gebruik geen kant-en-klare chocolade-pellets (druppels), dat gaat ten koste het rustieke karakter van het koekje.
Leg de chocolade in de koelkast, en breek de koude chocolade de volgende dag in brokjes. Maak ook het deeg de dag tevoren !
Meng de boter en de beide suikers met de blender, handmixer of een houten lepel tot een romig, bleek mengsel. Meng niet te lang, dan wordt de boter te slap, en zal je beslag later inzakken.
Voeg een ei toe en meng deze geheel door de boter. Daarna doe je hetzelfde met alle overige droge ingrediënten, maar niet met de blender of mixer, maar met een soepele (siliconen) spatel. Doe dit met beleid, dus niet te heftig.
Schep er tenslotte ook de chocholade-brokjes doorheen. Klaar, zover.
Schep porties deeg (bijvoorbeeld met een ijsschep) van 60 gram elk, en rol hier een balletje van. Leg dat op een met bakpapier beklede bakplaat. Je zult twee bakplaten vol hebben, maar leg ze gerust op één plaat voor de nachtrust, want die is nu aan de orde.
Verwarm de oven de volgende dag voor op 175°, en spreid de deegbolletjes over twee bakplaten. Afhankelijk van hoe koud je de balletjes hebt weggezet, bak je ze in 13 minuten (balletjes op kamertemperatuur) tot 15 minuten (balletjes uit de koelkast). Tijdens het bakken, zakken de koekjes uit, maar houden dankzij de rustperiode volume. Laat de koekjes op de bakplaat afkoelen. Met het afkoelen worden ze heerlijk 'chewy'.
In de koeling kun je de ongebakken deegballetjes nog twee weken bewaren, mocht je twee bakplaten vol in é´ bakgang te veel van het goede vinden.
Het is Nestlé altijd te doen geweest om de verkoop van haar chocolade-procducten. Vandaar dit recept dat allesbehalve rustiek is, en niet alleen gebruik maakt van de kant-en-klare 'morsels', maar ook van (onnodig) vanille-extract. De bereidingswijze is recht door zee!
Verwarm de oven voor op 175°.
Meng de boter en de beide suikers met de blender, handmixer of een houten lepel tot een romig, bleek mengsel. Meng niet te lang, dan wordt de boter te slap, en zal je beslag later inzakken.
Voeg één voor ^één de eieren toe en meng deze geheel door de boter. Daarna doe je hetzelfde met alle overige droge ingrediënten, maar niet met de blender of mixer, maar met een soepele (siliconen) spatel. Doe dit met beleid, dus niet te heftig.
Schep er tenslotte ook de chocholade en de nootjes doorheen. Klaar, zover.
Schep porties deeg (bijvoorbeeld met een ijsschep) van 60 gram elk, en rol hier een balletje van. Leg dat op een met bakpapier beklede bakplaat. Het recept is voldoende voor twee bakplaten vol.
Bak de koekjes af in 9 minuten of maximaal 11 minuten, zodat ze wat bruinen. Tijdens het bakken, zakken de koekjes uit, maar houden dankzij de rustperiode volume. Laat de koekjes op de bakplaat afkoelen. Met het afkoelen worden ze heerlijk 'chewy'.
In de koeling kun je de ongebakken deegballetjes nog twee weken bewaren, mocht je twee bakplaten vol in é´ bakgang te veel van het goede vinden.
Respecteer het copyright !