top
Riso alla pilota
Risottorijst met pistume
Riso alla pilota
 
Riso alla pilote con pistume

Riso alla pilota

In deze 'risotto' uit het hart van de vialoneteelt in Mantua is de hoofdrol weggelegd voor Mantua worst. Deze rijst wordt net als risotto afgemaakt met boter en Parmesaanse kaas, maar wel 'een tikkie anders' .

Riso alla Pilota of voluit Riso alla pilota di Castel d'Ario, is typisch voor de streek van Castel d'Ario in de provincie Mantua. Dit gerecht heeft sinds april 2010 het label Denominazione Comunale d'Origine (De.C.O). Dat is niet het geval met risotto alla Villimpentese, een variant op deze riso uit Castel d'Ario uit Villimpentese.

Alla pilota is een niet-compliceerde manier om risotto-rijst te bereiden, een recept dat dateert uit eind achttiende, begin negentiende eeuw. De receptuur zou gebruikt zijn in de rijstpellerij (pila). De arbeiders in de pilas worden pilota of pildora genoemd, pellers, vandaar. Zij hadden de beschikking over risotto-rijst en kozen voor een bereiding van de rijst die minder aandacht vraagt dan een risotto en gebruikten er restjes vlees voor. Risotto alla pilota wordt gebruikelijkerwijs geserveerd met een cichorei, zoals radicchio.

In het gerecht wordt pistume gebruikt, pistùm tipica Casteldariese om precies te aijn. Dit is een varkensgehakt van lende, onderbuik, spek en buikspek. Hij wordt gekruid zoals de vulling van de traditionele Mantuaanse salamella, met zout, peper en vooral met knoflook .

De percentages die achter de ingrediënten staan vermeld zijn de verhoudingsgetallen ten opzichte van de gebruikte hoeveelheid (rauwe) rijst.

Variaties op dit gerecht zijn col puntèl, een 'pilota' die wordt opgediend met gegrilde varkenskarbonade, ribstuk of worst en risotto alla Villimpentese, uit het naburige stadje Villimpentese.

Ingrediënten

Il soffrito
400
gram
400
dl
water (geen bouillon) (100%)
80
gram
ongezouten boter (20%)
160
gram
pistume of Salamella Mantova (40%)
80
gram
Parmigiano grattugiato (20%)

HET RECEPT

De voorbereiding

Neem voor deze bereiding een pan die goed warmte vast houdt, ook wanneer het vuur uit staat. Gebruik een pan met een dikke, goed geleidende bodem of een koperen pan.

De bereiding

Breng het water met wat zout aan de kook en stort daar de rijst in met behulp van een trechter, zodat de rijst in een kegelvorm in het hete water staat, met de top er juist bovenuit stekend. Kook de rijst in 10-12 minuten gaar. Zet het vuur uit. Geef de pan dan een bruuske slag, zodat de kegel in zakt en de rijst zich over de bodem verdeelt. Roer de rijst eenmaal door en sluit de pan, eventueel met een doek onder onder het deksel voor een hermetische afsluiting. Zet er desnoods iets zwaars bovenop.

Neem de pan nu van het vuur en laat de risotto een kwartiertje rusten.

Gebruik je worst, verwijder het vel en snijd het in stukjes. Sauteer het vlees in de boter, zodat ze de gelegenheid krijgen iets te bruinen. Dien de rijst op in een ronde schaal, schep er het vlees en de braadboter door, en bestrooi het gerecht met de geraspte kaas.

slotregel
"Als je je bord optilt, rimpelt de risotto als de zee".
slotregel
slotregel

Bronvermelding update mei 2023

Riso alla pilota di Castel d’Ario De.C.O. | Cucina regionale Italiana Riso alla pilota De. Co. (Denominazione Comunale) | Trattoria Stazione Riso alla pilota | Giallo zafferano
slotregel