Een goede gujiya heeft een dun, knapperig omhulsel, dat veelal van tarwebloem (maida) wordt gemaakt maar in sommige regio's wordt gemaakt van griesmeel, dat soms ook in de vulling wordt gebruikt. Meestal is de basis voor de vulling khoya, zoals in khoya ghughra, de Gujarati versie. In Goa, Andhra pradesh en Maharashtra bestaat de vulling voornamelijk uit geraspte kokos, dat soms eerst geroosterd wordt.
Wat de naam van het gerechtje betreft, gujiya is de Hindi-benaming. in Maharastra karanji genoemd, in Kannada karjikai of karigadubu, in Telugu kajjikayalu en in Bihar pedakiya.
De bereidingswijze zou dertiende-eeuws zijn, en daarmee dateren van ruim voor de ontdekking van Amerika, mnet andere woorden niet is afgeleid van de Midden-Amerikaanse empanada, integendeel.
De vroegste gujiya was vermoedelijk niet gefrituurd, maar in de zon gedroogd, en bestond uit een rijke vulling van gedroogd fruit met jaggery of honing. waarop een lapje deeg lag. Dat doet sterk denken aan de Turkse baklavah uit die tijd, gemaakt met eenzelfde type kruimelig deeg.
Om de halve maantjes te maken, gebruik je een raviolipersje (10 cm) of een speciale gujiya-vorm. Beide zijn op hetzelfde principe gebaseerd.
Maak eerst het deeg, en laat dat na het kneden een half uurtje rusten. Verwarm de ghee. Meng dan de bloem en het griesmeel, en maak daarin een kuiltje. Giet er de gesmolten ghee in, en kneed deze door de bloem. Begin direct met steeds wat water toe te voegen, en het deeg stevig door te kneden tot een mooi soepel deeg..
Doe de khoya in een warme, beslist niet hete koekenpan. Roer het door om het nog aanwezige vocht uit te laten dampen. Laat de khoya afkoelen. Hak de noten fijn, en snijd de gedroogde vruchten fijn. Meng deze met de specerijen en de suiker door de afgekoelde khoya.
Maak nu lapjes deeg met een doorsnede van 10cm. Methode 1: maak een 4cm dikke rol deeg en snijd daar stukjes van 4 cm van af, en rol die met een deegroller uit. Methode 2: rol bolletjes met diameter van 4cm en rol deze eveneens uit. Wat je het plezierigst vindt.
Leg voldoende vulling op een helft van het deeglapje en vouw het andere deel om. Leg het envelopje in de vorm, en druk deze dicht. Verwijder de overstekende rand.
Frituur de gujiya's met 5 of 6 tegelijkertijd en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Maak nu een suikersiroop, en voeg daar aan het eind van de kooktijd en wanneer alle suiker goed is opgelost de saffraan aan toe. Laat de siroop afkoelen en haal de inmiddels afgekoelde guiya's door de siroop en bestrooi ze met wat achtergehouden amandel en de pistachenootjes.
Respecteer het copyright !