Het gerecht wordt onder meer geserveerd als onderdeel van Gudeg Yogya, tesamen met een Sambal goreng van buffelzwoerd (Sambal goreng krecek).
Snijd vlees en bak of frituur het krokant. Krecek is ook kant-en-klaar te koop. Week deze in water en knijp de krecek voorzichtig uit, zonder de structuur kapot te maken. Herhaal dit zonodig, tot het weekvocht helder is.
Bak de krecek in hete olie met chilipepers krokant.
Snijd de tofu/tempeh in grove eetbare stukken en doe hetzelfde.
Bereid de (gedroogde) bonen in water.
Doe de kruiden (met uitzondering van de bladeren en de laos) in de vijzel en wrijf ze fijn . Bak ze kruidig en doe ze met de bladeren en laos in een ruime pan met de kokosmelk.
Laat het gerecht sudderen totdat het vocht vrijwel geheel verdampt is.
Breng de saus op smaak met zout, zwarte of lange peper en tamarinde.
Doe de saus in een schaal en leg er de warme tofu en als laatste de krecek bovenop.
Doe dit op allerlaatst, vlak voor het serveren zodat de ingrediënten knapperig blijven.
Dien het op bij gudeg Yogya.