Sambal belacan
met citroenbasilicum met garnalen
SAMBAL BELACAN
SAMBALS OP DEZE SITE
SAMBAL BELACAN

SAMBAL BELACANG

Sambal belacan is één van de vele garnalen-sambals in de Indonesische archipel. Het is een Maleisische klassieker. Alle ingrediënten in sambal belacan zijn rauw.

Het is een variant op sambal tumis, de traditionele smaakmaker in Nasi lemak. Beide sambals bevatten als basis chilipepers, belacan, ui, knoflook en tamarindesap. In sambal belacan worden uitsluitend verse pepers gebruikt in tumbis zowel verse als gedroogde pepers. De scherpte is afhankelijk van de hoeveelheid zaadjes in de sambal en de gebruikte chilipeper. In hetere sambal belacan gebruikt met cili padi (bird's eye).

Kies voor de laatste een duurzaam gevangen garnaalsoort. De Indische witte garnaal staat vanwege de gebruikte vangsttechniek op de Rode lijst.

Sambal is een smaakmaker en bijgerecht uit de Indonesische archipel. Hoewel het fenomeen sambal zeker ouder is, zijn de huidige chili-sambals ontstaan nadat de Portugezen de chili introduceerden, vroeg in de 17e eeuw, kort na de ontdekking van Amerika.

INGREDIËNTEN

10
 
witte garnalen
5
 
chilipepertjes
3
 
kemirinoten
2
 
kleine tomaten
1
cup
2
tl
limoensap
2
 l
vers limoenblaadjesd (djeruk poeroet)
½
tl
bruine suiker (gula djawa)
 
 
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Grill de garnalen en laat ze afkoelen. Besprenkel ze met wat citroensap en zout en laat ze 15 minuten staan.

Snijd de tomaten in plakjes en het limoenblad in dunne reepjes.

DE BEREIDING

Rooster de tomaten en rooster de kemirinoten en de chili's apart, elk zo'n 3 minuten. Wrijf de noten en de chili's in een vijzel tot een gladde pasta.

Voeg de tomaat, zout en suiker toe, en wrijf het geheel tot een pasta, waarin je niet alle garnaal pureert, maar nog stukjes garnaal kunt zien en voelen.

DE AFWERKING

Meng op het laatste moment de sambal en de basilicumblaadjes en het gesneden limoenblad, en voeg nog wat limoensap naar smaak toe. Dien direct op.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2019

Consumer's perspective towards malaysian traditionl sambal belacan | N. Rahman Journal of Agribusiness Marketing • Vol. 4 (2011): 68-92
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.