Sambal andaliman
Bijgerecht uit de batak-keuken
SAMBAL ANDALIMAN
INDONESISCHE SAMBALS OP DEZE SITE
SAMBAL ANDALIMAN
SAMBAL ANDALIMAN
SAMBAL ANDALIMAN

SAMBAL ANDALIMAN

Sambal andaliman wordt gemaakt van Indonesische chilipepertjes en verse andaliman, de Indonesische szechuanpeper, en is een ambal voor bij vis.

Sambal andaliman wordt op Sumatra vooral gegeten in combinatie met gebakken tilapia of gegrilde karper. Het gerecht is afkomstig uit de Batak keuken, en kan daarom niet zonder andaliman. Bataks noemen de typische citrussmaak van deze citruspeper 'pedar', Batak voor 'pittig'.

Sambal tuktuk is een soortgelijk Batak-gerecht, afkomstig uit Tapanuli. In deze sambal wordt naast de andaliman vis gebruikt, zoals gedroogde makreel (aso-aso) en calamansi-sap, soms vissaus, of ansjovis.

INGREDIËNTEN

25
gram
cabai rawit (chilipeper)

7
gram
verse andaliman

4-5
 
kemirinoten

4-5
 
sjalotjes

1
stengel
serai (sereh, citroengras)

 
 
tomaat

 
 
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

DE BEREIDING

De bereiding vindt plaats op basis van merendeels rauwe ingrediënten, of gekookt naar believen. In het eerste geval moeten de kemiri-noten gepoft worden, en verdient het aanbeveling ook de zachte binnenste delen van sereh even te bakken. De bereiding zelf vindt plaats door alle ingrediënten tezamen in een stenen vijzel tot een samenhangende pasta te wrijven.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2019

Andaliman sambal | Indonesian medan food Resep Sambal Andaliman Asli Batak | Resep makasan terbaru Sambal Andaliman recipe | Indonesia eats
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.