Sambal andaliman wordt op Sumatra vooral gegeten in combinatie met gebakken tilapia of gegrilde karper. Het gerecht is afkomstig uit de Batak keuken, en kan daarom niet zonder andaliman. Bataks noemen de typische citrussmaak van deze citruspeper 'pedar', Batak voor 'pittig'.
Gebruik je gedroogde andaliman (hoe minder zaadjes, hoe beter), dan heb je 1/5e nodig, dat is ongeveer een eetlepel andaliman. Snijd of hak de andaliman eerst wat fijner, voordat je haar vijzel.
Sambal tuktuk is een soortgelijk Batak-gerecht, afkomstig uit Tapanuli. In deze sambal wordt naast de andaliman vis gebruikt, zoals gedroogde makreel (aso-aso) en calamansi-sap, soms vissaus, of ansjovis.
De bereiding vindt plaats op basis van merendeels rauwe ingrediënten, of gekookt naar believen. In het eerste geval moeten de kemiri-noten gepoft worden, en verdient het aanbeveling ook de zachte binnenste delen van sereh even te bakken. De bereiding zelf vindt plaats door alle ingrediënten tezamen in een stenen vijzel tot een samenhangende pasta te wrijven.