top
Sambal kemangi udang
Citroenbasilicum met garnalen
Sambal kemangi udang
Sambals op deze ste
startafbeelding
Sambal kemangi udang

Sambal kemangi udang

Deze eenvoudige sambal wordt bij rijst gegeven. De smaak van het gerechtje wordt bepaald door de combinatie van citroensmaken van het citroen-basilicumblad (kemangi) en de witte garnaal.

Kies voor de laatste een duurzaam gevangen garnaalsoort. De Indische witte garnaal staat vanwege de gebruikte vangsttechniek op de Rode lijst.

comment

Sambal is een smaakmaker en bijgerecht uit de Indonesische archipel. Hoewel het fenomeen sambal zeker ouder is, zijn de huidige chili-sambals ontstaan nadat de Portugezen de chili introduceerden, aan het einde van de vijftiende eeuw, kort na de ontdekking van Amerika.

Ingrediënten

10
 
witte garnalen
5
 
chilipepertjes
3
 
kemirinoten
2
 
kleine tomaten
1
cup
2
tl
limoensap
2
 l
vers limoenblaadjesd (djeruk poeroet)
½
tl
bruine suiker (gula djawa)
 
 
zout

HET RECEPT

De voorbereiding

Grill de garnalen en laat ze afkoelen. Besprenkel ze met wat citroensap en zout en laat ze 15 minuten staan.

Snijd de tomaten in plakjes en het limoenblad in dunne reepjes.

De bereiding

Rooster de tomaten en rooster de kemirinoten en de chili's apart, elk zo'n 3 minuten. Wrijf de noten en de chili's in een vijzel tot een gladde pasta.

Voeg de tomaat, zout en suiker toe, en wrijf het geheel tot een pasta, waarin je niet alle garnaal pureert, maar nog stukjes garnaal kunt zien en voelen.

De afwerking

Meng op het laatste moment de sambal en de basilicumblaadjes en het gesneden limoenblad, en voeg nog wat limoensap naar smaak toe. Dien direct op.

slotregel

Bronvermelding update oktober 2024

Kemangi sambal | Herbs and spices