Opor ayam dan tahu
Kipgerecht met tahoe
Opor ayam dan tahu
 
OPOR AYAM TAHU

OPOR AYAM DAN TAHU

Opor ayam is een curry-gerecht op basis van kokosmelk. Het is een van oorsprong Midden-Javaanse bereiding, waarin anders als in gulai's geen geelwortel (koenjit) voorkomt.

Opor is een blanke curry, minder kruidig en pittig dan een gulai. De basis-ingrediënten zijn kip (ayam), hartjes, spier- of bijmaagjes en tahu.

Het gerecht wordt onder meer geserveerd als onderdeel van Gudeg Yogya, tesamen met een Sambal goreng van buffelzwoerd (Sambal goreng krecek).

INGREDIËNTEN

1
 
kip (1200-1400 gram)
400
gram
tofu
5
 
kippenhartjes
5
 
spiermaagjes
750
ml
Kokosmelk
4
 
limoenblaadjes (daun djurut purut)
1
stengel
citroengras (sereh)
½
tl
tamarinde
2
 
palmsuiker (gulah djawa)
KRUIDENMENGSEL
4
 
knoflook
8
 
sjalotjes
8
cm
kemirinoten
1
cm
laos (galangal)
3
tl
gember (djahe)
1
tl
korianderzaad (ketumbar)
1
tl
komijn (djinten)
 
 
peper en zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Snijd de kip in kwarten en de tahu in brokken. Bak deze laatste knapperig.

DE BEREIDING

Verwarm de kokosmelk. Doe de kruiden in de vijzel en wrijf ze fijn. Bak ze licht, en doe ze bij de kokosmelk. Voeg de kip, hartjes en maagjes toe en laat dit mengsel op laag vuur sudderen. Zodra de kip voldoende gegaard is, voeg je de tahu toe, tamarinde en palmsuiker en maak je het gerecht op smaak met zout en peper. Kook het zachtjes door tot een cremige saus.

DE AFWERKING

Dien het op bij gudeg Yogya.

BRONVERMELDING UPDATE OKTOBER 2019

Gudeg Yukjun | Gudeg Yukjun
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin dit jaar.