top
Chaat masala
Kruidenmengsel
CHAAT MASALA
MASALA'S
CHAAT MASALA

CHAAT MASALA

Masala is een specerijenmengsel uit India, dat tal van variaties kent. De bereidingswijze verschilt sterk van gerecht tot gerecht, van streek tot streek en van gezin tot gezin.

Chaat masala is een mengsel dat wordt gebruikt voor het kruiden van chaat, waaronder een hartig hapje wordt verstaan waarin altijd gefrituurde componenten zitten. Net als van andere masala's wordt de samenstelling van generatie op generatie doorgegeven. Meestal worden de kruiden (licht) geroosterd, maar soms ook in de zon gedroogd. Het wordt vaak als laatste toegevoegd om het rijke aroma te behouden

Voor de specifieke smaak van chaat masala zijn ajowanzaadjes en steenzout onontbeerlijk!

Ingrediënten

3
el
komijnzaad (subut jeera)
2
el
ajowanzaad (ajwain)
NIET ROOSTEREN
½
el
granaatappelzaad (annardana)
½
el
mangopoeder (aamchoor)
1
tl
gedroogde mintblaadjes (pudina)
1
el
gedroogde gember (sonth)
½
tl
nootmuskaatpoeder (jaiphal)
1
tl
zwarte peperkorrels (sabut kalimirch)
2
el

HET RECEPT

De voorbereiding

BEREIDING

Uitsluitend de komijn- en ajowanzaadjes worden geroosterd. Gebruik hiervoor een droge, dat wil zeggen niet ingevette koekenpan.

Controleer vooral de zaadjes op ongerechtigdheden zoals steentjes.

Wanneer de geur goed vrijkomt, stort je de specerijen uit op een thali (van bamboe gevlochten mand) om af te koelen. Doe ze daarna met de overige kruiden in een vijzel of kruidenmolen (grinder) en maal het hele mengsel fijn.

BRONVERMELDING UPDATE JANUARI 2017

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Garam masala | Wikipedia (EN) Indian food terms | Spices of India Chaat masala | Mazedar recipes of Modern India Chaat masala | Sybaritica