Het mengsel wordt gemaakt door alle ingrediënten tezamen fijn te malen, met uitzondering van de granaatappel, die als laatste wordt toegevoegd. In kabsa-mengsels wordt tegenwoordig overigens vaak chilipeper - in plaats van zwarte peper - gebruikt.
Als gevolg daarvan circuleren in de Arabische wereld vele varianten op dit kruidenmengsel, telkens met een iets andere 'touch', maar in basis met dezelfde ingrediënten, zoals deze kabsa.
Het kruidenmengsel is daardoor eigen aan de hele Mashriq, de Arabisch sprekende landen ten oosten van Libië (met inbegrip van Israel) en in de Turkse en Koerdische keuken. Daarbuiten zien we een eenvoudige bahārāt (bharat genaamd) in Tunesië. Tunesische bharat bestaat slechts uit gedroogde rozenknoppen, kaneel en zwarte peper. In Turkije wordt bahārāt gebruikt voor het kruiden van kofte en pilafs, en wordt er mint aan toegevoegd.
Eén van de gerechten waaraan het kruidenmengsel zijn naam heeft verbonden is Al kabsa, wel eens Arabische nasi genoemd, op bovenstaande foto met lam.
Respecteer het copyright !