Er zijn tal van basa's, ook wel base(h) genoemd. Je herkent ze aan de naam, zoals bvasa voor visgerechten - basa be pasih -, of voor kipgerechten - basa be siap - en voor rundvlees - basa be sampi -, maar de bekendste zijn deze basa genep, basa gede, basa jukut (voor groentengerechten) en base belem.
Basa genep laat zien hoe de Balinese smaak beïnvloed is door de smaken van de Javaanse, Chinese en Indiase keuken, dat laatste niet verwonderlijk natuurlijk gezien het Hindoeïstische karakter van het eiland. Basa genep is in het Bahasa, de gemeenschappelijke taal in Indonesië, een bumbu - kruiden- en/of specerijenmengsel - en wordt in recepten daarom ook wel bumbu makasan Bali of kortweg bumbu Bali genoemd.
Stamp de kemirinoten plat en rooster ze licht om de aroma's vrij te maken.
Doe de sjalotten, knoflook, chilipepers en terasi in een vijzel en wrijf er een puree van. Voeg dan de overige kruiden toe en masseer deze er goed doorheen.
Omdat basa genep verse ingrediënten bevat, is het slechts enkele dagen in de koelkast houdbaar, vandaar de bescheiden hoeveelheden in dit recept.