Makhuea
Thaise aubergines
Makhuea
THAISE AUBERGINERECEPTEN
THAISE AUBERGINES

Makhuea

Thaise aubergines

Men houdt er in Thailand van om aubergines rauw te eten. Dat geldt zowel voor de aubergines van het type Solanum melongena, als voor de bittere erwtaubergine, de Solanum torvus.

De niet zo bittere Thaise aubergines, makhuea pro bijvoorbeeld. Rond, en voorzien van een parmantig steeltje. Ze worden wel kantakari genoemd. De Thaise aubergine groeit aan een eenjarige, tachtig centimer hoge plant. Deze heeft witte bloemen en draagt van juni tot september vruchten. De vruchten zijn zo grot als een golfbal, rond of eivormig. Erg geliefd is in Thailand ook de erwtaubergine, die makhuea phuang genoemd.

De Thaise aubergine heeft veelal een lichtgroene tot groene schil, met een witte marmering, maar kan ook wit zijn. Het vruchtvlees wit, en bevat veel zaden. De bitterheid van een Thaise aubergine neemt toe naarmate de vrucht rijpt. De onrijpe aubergine heeft een vrij milde smaak.

GEBRUIK

De Thaise aubergine is behalve om rauw gegeten te worden, bij uitstek geschikt om geroerbakt, gegrild of in curries verwerkt te worden. Zoals in de Thaise baba ghanoush: Tam makhuea, waarvoor de aubergines na gegrild te zijn, in de vijzel gepureerd worden met gefermenteerde garnaal en vis, ui, knoflook, specerijen en kruiden. Het grillen van de aubergine wordt gedaan om de smaak van de aubergine te verdiepen, en de bitterheid te reduceren. Wanneer de aubergine in salades wordt verwerkt wordt deze eerst gegrild.

VERKRIJGBAARHEID

De Thaise aubergine is in de speciaalzaak verkrijgbaar. Koop jonge, verse exemplaren, zonder I(bruine) verkleuringen.

BEWAREN

Omdat de aubergine van origine een tropisch gewas is, bewaar je aubergines (net als bananen) liefst niet in de koelkast. Aubergines zijn gevoelig voor temperaturen onder 10 ° Celsius, daaronder treedt lage temperatuur bederf op.

Bij kamertemperatuur kun je een aubergine, mits vers gekocht, maximaal een week goed houden. Voorgegaarde aubergines (gedurende twee minuten blancheren) kunnen goed ingevroren worden.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Van alle auberginesoorten, een 25-tal, groeien de meeste van nature in China. De ontwikkeling van de aubergine als groente startte in de Indo-Birmeense regio, waartoe het noorden van Thailand wordt gerekend.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Net als de andere leden van de Nachtschadefamilie bevat aubergine solanine, giftige glycoalkaloïden. Maar in tegenstelling tot de aardappel, een potentiële solanine-bom, kan aubergine door volwassenen (met mate) rauw gegeten worden.

Niet de vrucht, maar de bloemen en bladeren van de aubergine zijn rijk aan solanine. Eet ze niet. De vrucht echter bevat relatief weinig gifstoffen, tussen 2 en 13 mg per vrucht, afhankelijk van soort en maat. Wil solanine een gezondheidsrisico zijn, dan zou je moeten denken aan een inname van 480 mg of meer, wat gelijk staat aan het consumeren van tenminste 35 aubergines.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

19,7
kcal
( 82,4 kJoule)
0,8
gram
eiwitten
4,7
gram
koolhydraten
1,9
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
10,7
mg
omega-3
51,7
mg
omega-6
VITAMINES
22,1
µg
vitamine A
½
mg
vitamine B3
0,1
mg
vitamine B6
18
µg
vitamine B9
1,8
mg
vitamine C
0,2
mg
vitamine E
2,9
µg
vitamine K
MINERALEN
7,4
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,2
mg
ijzer
189
mg
kalium
11,5
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
1,6
mg
natrium
20,5
mg
fosfor
0,2
µg
selenium
0,1
mg
zink
 

RECEPTEN, CULINAIR

BRONVERMELDING UPDATE DECEMBER 2017

Ancient Chinese Literature Reveals Pathways of Eggplant Domestication | J. Wang e.a. Annual botany 2008 Dec; 102(6): 891–897. History and Iconography of Eggplant | Royal Horticultural Society Know your eggplants, part 2 | Michel H. Porcher (web) Thai Eggplant | Specialty produce Thai Eggplant | Wikipedia (EN/DU)