De niet zo bittere Thaise aubergines, makhuea pro bijvoorbeeld. Rond, en voorzien van een parmantig steeltje. Ze worden wel kantakari genoemd. De Thaise aubergine groeit aan een eenjarige, tachtig centimer hoge plant. Deze heeft witte bloemen en draagt van juni tot september vruchten. De vruchten zijn zo grot als een golfbal, rond of eivormig. Erg geliefd is in Thailand ook de erwtaubergine, die makhuea phuang genoemd.
De Thaise aubergine heeft veelal een lichtgroene tot groene schil, met een witte marmering, maar kan ook wit zijn. Het vruchtvlees wit, en bevat veel zaden. De bitterheid van een Thaise aubergine neemt toe naarmate de vrucht rijpt. De onrijpe aubergine heeft een vrij milde smaak.
De Thaise aubergine is behalve om rauw gegeten te worden, bij uitstek geschikt om geroerbakt, gegrild of in curries verwerkt te worden. Zoals in de Thaise baba ghanoush: Tam makhuea, waarvoor de aubergines na gegrild te zijn, in de vijzel gepureerd worden met gefermenteerde garnaal en vis, ui, knoflook, specerijen en kruiden. Het grillen van de aubergine wordt gedaan om de smaak van de aubergine te verdiepen, en de bitterheid te reduceren. Wanneer de aubergine in salades wordt verwerkt wordt deze eerst gegrild.
De Thaise aubergine is in de speciaalzaak verkrijgbaar. Koop jonge, verse exemplaren, zonder I(bruine) verkleuringen.
Omdat de aubergine van origine een tropisch gewas is, bewaar je aubergines (net als bananen) liefst niet in de koelkast. Aubergines zijn gevoelig voor temperaturen onder 10 ° Celsius, daaronder treedt lage temperatuur bederf op.
Bij kamertemperatuur kun je een aubergine, mits vers gekocht, maximaal een week goed houden. Voorgegaarde aubergines (gedurende twee minuten blancheren) kunnen goed ingevroren worden.
Niet de vrucht, maar de bloemen en bladeren van de aubergine zijn rijk aan solanine. Eet ze niet. De vrucht echter bevat relatief weinig gifstoffen, tussen 2 en 13 mg per vrucht, afhankelijk van soort en maat. Wil solanine een gezondheidsrisico zijn, dan zou je moeten denken aan een inname van 480 mg of meer, wat gelijk staat aan het consumeren van tenminste 35 aubergines.