De nachtschadefamilie
Solanaceae
DE NACHTSCHADEFAMILIE
i
 
AUBERGINE | SOLANUM MELONGELA

NACHTSCHADEFAMILIE

De nachtschadefamilie is een grote familie van bloeiende planten, waartoe een groot aantal groente-gewassen en specerijen behoort. Het grootste geslacht binnen deze familie is de Solanum, waartoe ook de aardappel en de tomaat behoren, met 1.500-1.700 verschillende soorten.

De familie is zo uitgebreid dat hij is onderverdeeld in subfamilies. Tot de subfamilie Solanoideae bijvoorbeeld behoren het geslacht Capsicum (chilipepers), het al genoemde geslacht Solanum en het geslacht Physalis.

AARDAPPEL

Wij kennen de aardappel (Solanum tuberosum) als een niet weg te denken zetmeelbron, maar aan het eind van de 16e eeuw was de aardappel nog een curiositeit in de Leidse Hortus.

ANTRUWA

De Surinaamse benaming voor de Solanum macrocarpon is antruwa of antroewa. De West-Afrikaanse benaming voor dit bittere aubergientje is gboma.

AUBERGINE

Aubergines zijn er in veel soorten, alleen kennen wij vooral de Westerse aubergine (Solanum melongena), zoals men in Azië Aziatische auberginesoorten kent en in Afrika de Afrikaanse soorten.

BOKSDOORN OF GOJI

Het verse, zoete vruchtje van de Chinese boksdoorn (Lycium barbarum) heeft een lichte anijssmaak. Het is tevens bekend onder de naam goji, gedroogd verkrijgbaar zoals rozijnen, met het predikaat superfruit.

CHILIPEPERS

Chilipepers (Capsicum) zijn in veel soorten, en wat belangrijk is, in uiteenlopende scherptes. De scherpte van chilipers wordt uitgedrukt in Scoville-eenheden (SHU). De mildste chilipepersoort is de paprika.

GOUDBES OF PHYSALIS

De goudbes, Kaapse kruisbes of physalis (Physalis peruviana) wordt vaak gebruikt voor het aankleden van een dessert.

NARANJILLA

De naranjilla of lulo (Solanum quitoense) is een auberginesoort, verwant aan de orinoco-appel. De vrucht heeft vier compartimenten met een zuur, aromatische pulp.

ORINOCO-APPEL

De orinoco-appel (Solanum sessiliflorum) smaakt naar tomaat met een vleugje citroen.

PEPINO

Pepino (Solanum muricatum)

TAMARILLO

De boomtomaat (Cyphomandra betacea) is een vrucht uit de Andes die onder de Nieuw-Zeelandse (handels)naam tamarillo beroemd is geworden.

TOMAAT

Voordat de tomaat (Solanum lycopersicum) in de 19e eeuw de vertrouwde rode kleur kreeg, werd het de gouden appel of liefdesappel genoemd, op zijn Italiaans pomo d’oro, vanwege zijn goudgele verschijning.

TOMATILLO

Je ziet in één oogopslag de verwantschap tussen de tomatillo (Physalis philadelphica) en de Kaapse kruisbes, de papieren mantel.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De nachtschades komen van origine op alle continenten voor, behalve op Antartica. De meeste sorten worden anagetroffen in Midden- en Zuid-Amerika.

Nachtschades komen in uiteenlopende ecosystemen voor, van woestijngebieden tot regenwouden

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

BRONVERMELDING UPDATE DECEMBER 2017