De Perzische sjalot groeit uit bollen van 3 tot 6 cm in diameter, met een grauwe, papierachtige schil. De bladeren zijn breed, en groen tot grijsgroen van kleur, en soms behaard. De bladeren verdorren tegen de tijd dat de bol bloemen geeft. De botanische naam stipitatum betekent 'met een kleine steel', verwijzend naar de drumstok-vorm, een lange steel (tot wel anderhalve meter) met daarop een klein bolvormig bloemhoofdje. Daarin lijkt de musir op de Allium hirtifolium.
Ze groeien op rotsachtige hellingen en in velden tussen 1500 en 2500 meter hoogte. De musir heeft een milde knoflooksmaak.
De meeste Perzische sjalotten worden uit het wild geoogst, waarna gesneden en gedroogd. Ze worden vooral op de lokale markten verkocht. Ze zijn zo gewild, dat ze te veel geplukt dreigen te worden. Buiten Iran is de Perzische sjalot in twee vormen verkrijgbaar, gedroogd en in het zuur.
De gedroogde sjalot wordt in water geweekt, naarmate deze langer wordt geweekt, wordt de smaak milder.
Voor het bijgerecht mâst-o-musir worden de schijfjes twee dagen geweekt en in kleine stukjes gesneden door de yoghurt gedaan.
De Griekse botanicus Theophrastus (300 v Chr) zou de eerste geweest zijn die de naam sjalot (askolonion) op schrift zette. Plinius de Oudere haalt hem enkele malen aan in zijn Naturalis Historia.
De woorden sjalot en (het Engelse) scallion zijn beide gerelateerd aan het Griekse askolonion zoals beschreven is door de Griekse schrijver Theophrastus. Deze naam lijkt ontleend aan de stad Ashkelon, in het huidige Israël. De sjalot wordt in ons land ook wel eslook of eschlook genoemd, naar het Franse eschallion.
Zoals in torshi-e musir, gepickelde fijngesneden musir. De gedroogde musir wordt 25 minuten in azijn gekookt en daarna drooggedept. Vervolgens worden de schijfjes musir fijngehakt en in azijn weer aan de kook gebracht. Nu worden ze overgedaan in gesteriliseerde potten, tot onder de rand met het musirvocht gevuld. De vloeistofspiegel wordt met zout bestrooid, waarna de pot wordt afgevuld met azijn en goed wordt afgesloten. Koel bewaren, tenminste 4 weken houdbaar.