top
Gedroogde calabacita
Gedroogde vijg
GEDROOGDE CALABACITA
 
CLOSE-UP VAN DE GEDROOGDE CALABICITA-VIJG

GEDROOGDE CALABACITA

Deze kleine vijgensoort is onder benamingen als bergvijg en wilde vijg op de markt, maar is net als de Italiaanse en Spaanse vijgen een Ficus carica, d.w.z. geen ander soort, geen wilde vijg, maar een variëteit van de gewone vijg.

De Calabacita is een vijg die vooral in de Spaanse Extremadura wordt verbouwd. Het een gewone vijg (Ficus carica ), met een zeer dunne schil. Vanwege die dunne schil is de pajarero niet geschikt om als vers fruit verhandeld te worden. Nagenoeg de gehele oogst wordt daarom gedroogd. De eerste fase van droging vindt plaats aan de boom. Daarna worden ze geplukt en verwerkt in gespecialiseerde drogerijen.

Er gaan 130-200 pajarero's in een kilogram, tegen 60 à 100 Cuello's.

Eén van de bekendste calabacita's is de Higo el Pajarero, afkomstig van een familiebedrijf dat vanuit haar hoofdkwartier in Barcelona verantwoordelijk is voor de export van 1 miljoen pajarero-vijgen per jaar. De vijgen worden in de Extremadura verbouwd, bewerkt in Badajoz nabij de Portugese grens, en verpakt en verhandeld vanuit de Catalonische hoofdstad. Een ander bedrijf is Ecoficus, dat zich op 36 hectare plantage gespecialiseerd heeft in de biologische pajarero, goed voor 10.000 kilogram calabacita's, meer dan 1,5 miljoen stuks.

Oorsprong en verspreiding

Calabacita-vijgen worden sinds de Arabische overheersing in de 8e eeuw in verschillende delen van Spanje verbouwd, onder andere in de Sierra de la Contraviese, ten zuiden van Granada en de Extremadura, de grensstreek met Portugal.

Het centrum van de teelt ligt in de Extremadura, in het bijzonder in het zuidelijk deel van de provincie Cáceres. In de Moorse tijd noemde men de bevolking het 'vijgenvolk'. Nu, een millenium later, is de streek rond Almoharín één van de belangrijkste teeltgebieden in Spanje.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Vijgen zijn rijk aan mineralen en bevatten vitamine A, E en K. Daarnaast bevatten ze oxaalzuur, dat we niet in te grote dosering moeten nuttigen. Een gemiddelde vijg (40-50 gram) bevat 9 mg oxaalzuur, omgerekend circa 20 mg per 100 gram.

Om de vijgen houdbaar te maken wordt bij het drogen zwaveldioxide gebruikt, althans in de regel. Een alternatief is de vijgen in de oven te sterilseren, zoals bij de Fico di Cosenza gebeurt.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM  GEDROOGDE VIJG

249
kcal
(1045 kJoule)
3,3
gram
eiwitten
63,9
gram
koolhydraten
9,8
gram
vezels
5,1
gram
waarvan suikers
47,9
gram
vet
0,9
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
0,3
gram
transvet
345
mg
omega-6
Vitaminen
3,3
µg
vitamine A
(0,4% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
0,6
mg
nicotinezuur
(3,8% ADH)
0,4
mg
pantotheenzuur
(6,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
9
µg
foliumzuur (B9)
(4,5% ADH)
1,2
mg
vitamine C
(1,5% ADH)
0,4
mg
vitamine E
(3,3% ADH)
15,6
µg
vitamine K
(20,8% ADH)
mineralen
162
mg
calcium
0,3
mg
koper
2
mg
ijzer
680
mg
kalium
68
mg
magnesium
½
mg
mangaan
10
mg
natrium
67
mg
fosfor
0,6
µg
selenium
½
mg
zink

Bronvermelding update maart 2020

The Philosopher's Fruit Foodfs and wines from Spain Dried fig, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Fico dottato | Wikipedia (IT) Analysis of genetic diversity of southern Spain fig tree (Ficus carica) | M. Perez-Jiménez, 2012, Hereditas 149 pp 108-113 Higos secos | Ven a La Vera