Deze vijg groeit in de Italiaanse provincie Cosenza, in het zuidelijk gelegen Calabrië. ligt, in de neus van de 'laars' De vijg heeft in 2010 het Europese label BGA gekregen (op zijn italiaans DOP), wat beschermde geografische aanduiding betekent. Op de teelt en de het gebruik van de naam wordt toegezien door de Consorzio di Tutela dei Fichi di Cosenza DOP
Het is één van de belangrijke dottato teeltgebieden in Italië, na die van de provincie Cilento. De dottato wordt daar al millennia in Italië verbouwd, en is vernoemd naar Ottati, een plaats in de huidige provincie Salerno. De dottato is bij uitstek geschikt om gedroogd te worden, beschreef de Romein Plinius al. Uit die tijd dateren de droogtechnieken die nog altijd in Italië worden toegepast in Cilento en Cosenza.
Kenmerkend voor de Cosenza-vijg is zijn formaat, vrij klein, en daardoor honingzoet, terwijl de schil bovendien goed eetbaar is. Fichi di Cosenza DOP vijgen eet je zowel au naturel als in gerechten.
Eern belangrijk product is de gedroogde vij - zie Ficchi secco di Cosenza, en Fichi di Cosenza DOP melasse, populair in ijsbereidingen.
Producten waarin de Cosenza-vijg de hoofdrol vervult, zijn de Crocette, vijg gevuld met amandelen of walnoten en vervolgens gebakken, en de Coroncine, bereid met een mirtestokje en vervolgens gebakken. Een ander typisch product is Fichi di Cosenza Dop al cioccolato, zoals je begrijpt met chocolade. Soms gevuld met ander fruit, omhuld met pure, witte of melkchocolade, vooral gezien als kersttraditie.
Met de commercialisatie van de vijgenteelt in het begin van de twintigste eeuw verdween de traditionele “caprifico” snede, Honderd jaar later, aan het begin van deze eeuw zie je een revival van de teelt, de herintroductie van de dottato-vijg en de terugkeer van oude technieken
In Cosenza zijn maatregelen genomen om de voorkomen dat de dottato door wilde vijgen in de nabijheid van de teeltgebieden zou muteren.
Vijgen zijn rijk aan mineralen en bevatten vitamine A, E en K. Daarnaast bevatten ze oxaalzuur, dat we niet in te grote dosering moeten nuttigen.
Een gemiddelde vijg (40-50 gram) bevat 9 mg oxaalzuur, omgerekend circa 20 mg per 100 gram. Zie voor de voedingswaarde van gedroogde vijgen, het artikel daarover.