De Cilento-vijg groeit in het Italiaanse Campanië in de Cilento waar hij naar vernoemd is. De vijg heeft in 2006 het Europese label BGA gekregen (op zijn Italiaans DOP), wat beschermde geografische aanduiding betekent.
Het drogen van deze vijgen gebeurt volgens eeuwen oude tradities, een procedé dat de 'vrije pot methode' - 'a vaso libro' - wordt genoemd. Hert neusje van de zalm is de geschilde vijg, de sbucciati. Voor deze sbucciati worden in de periode augustus-oktober onrijpe vijgen geplukt, omdat alleen deze geschild kunnen worden. De oplage is beperkt, jaarlijks worden tussn de acht- en negenduizend sbucciati geproduceerd.
De exclusiviteit én kwaliteit van de "Fichi bianco secco del Cilento" komt tot uitdrukking in de prijs, circa € 120 per kilogram, voor wie deze vijg bemachtigen kan. Voor de niet-geschilde Cilento vijg betaal je altijd nog het vijfvoudige van een doorsnee gedroogde vijg, die circa € 60 per kilogram bedraagt. De vijgen zijn verpakt per 125 gram, per kilogram, en zijn zelfs in de traditionele kastanje manden verkrijgbaar met een inhoud van 20 kilogram.
Vijgen zijn rijk aan mineralen en bevatten vitamine A, E en K. Daarnaast bevatten ze oxaalzuur, dat we niet in te grote dosering moeten nuttigen. Een gemiddelde vijg (40-50 gram) bevat 9 mg oxaalzuur, omgerekend circa 20 mg per 100 gram.
Om de vijgen houdbaar te maken wordt bij het drogen zwaveldioxide gebruikt, althans in de regel. Een alternatief is de vijgen in de oven te sterilseren.