top
Fico secco del Cilento
Gedroogde Cilento-vijg
Fico secco del Cilento
De specialiteiten van Cilento
Fico bianco del Cilento - Ficus carica

Fico bianco secco del Cilento

De Fico bianco secco del Cilento, de gedroogde witte vijg van Cilento, is het neusje van de zalm onder de Italiaanse gedoogde vijgen. Niet alleen omdat de vijg afkomstig is van de schaarse, overheerlijke Cilento-vijg, maar ook omdat deze geschild wordt alvorens gedroogd te worden. Een hele klus.

De Cilento-vijg groeit in het Italiaanse Campanië in de Cilento waar hij naar vernoemd is. De vijg heeft in 2006 het Europese label BGA gekregen (op zijn Italiaans DOP), wat beschermde geografische aanduiding betekent.

Het drogen van deze vijgen gebeurt volgens eeuwen oude tradities, een procedé dat de 'vrije pot methode' - 'a vaso libro' - wordt genoemd. Hert neusje van de zalm is de geschilde vijg, de sbucciati. Voor deze sbucciati worden in de periode augustus-oktober onrijpe vijgen geplukt, omdat alleen deze geschild kunnen worden. De oplage is beperkt, jaarlijks worden tussn de acht- en negenduizend sbucciati geproduceerd.

De exclusiviteit én kwaliteit van de "Fichi bianco secco del Cilento" komt tot uitdrukking in de prijs, circa € 120 per kilogram, voor wie deze vijg bemachtigen kan. Voor de niet-geschilde Cilento vijg betaal je altijd nog het vijfvoudige van een doorsnee gedroogde vijg, die circa € 60 per kilogram bedraagt. De vijgen zijn verpakt per 125 gram, per kilogram, en zijn zelfs in de traditionele kastanje manden verkrijgbaar met een inhoud van 20 kilogram.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Vijgen zijn rijk aan mineralen en bevatten vitamine A, E en K. Daarnaast bevatten ze oxaalzuur, dat we niet in te grote dosering moeten nuttigen. Een gemiddelde vijg (40-50 gram) bevat 9 mg oxaalzuur, omgerekend circa 20 mg per 100 gram.

Om de vijgen houdbaar te maken wordt bij het drogen zwaveldioxide gebruikt, althans in de regel. Een alternatief is de vijgen in de oven te sterilseren.

Samenstelling per 100 gram rauw product

249
kcal
(1045 kJoule)
3,3
gram
eiwitten
63,9
gram
koolhydraten
9,8
gram
vezels
5,1
gram
waarvan suikers
47,9
gram
vet
0,9
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
0,3
gram
transvet
345
mg
omega-6
Vitaminen
3,3
µg
vitamine A
(0,4% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
0,6
mg
nicotinezuur
(3,8% ADH)
0,4
mg
pantotheenzuur
(6,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
9
µg
foliumzuur (B9)
(4,5% ADH)
1,2
mg
vitamine C
(1,5% ADH)
0,4
mg
vitamine E
(3,3% ADH)
15,6
µg
vitamine K
(20,8% ADH)
mineralen
162
mg
calcium
0,3
mg
koper
2
mg
ijzer
680
mg
kalium
68
mg
magnesium
½
mg
mangaan
10
mg
natrium
67
mg
fosfor
0,6
µg
selenium
½
mg
zink

Bronvermelding update september 2024

Fico bianco de Cilento | Regione Campania, Assessorato Agricoltura Quali sono i migliori fichi secchi ? | M. Nocilla, 2013 Gambero rosso Dried fig, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Fico secco del Cilento DOP Foods of Italy