top
Fico secco del Cilento
Gedroogde vijg
Fico secco del Cilento
DE SPECIALITEITEN UIT CILENTO
FICO SECCO DEL CILENTO (SANTOMIELE)
VAN BOVEN NAAR BENEDEN: GEPELDE VIJGEN EN FAGOTTINO

CILENTO VIJG

De Fico bianco secco del Cilento (witte vijg van Cilento) is een gedroogde gewone vijg van het type Dottato (Ficus carica domestiva var dottato) met een beschermde status.

Deze vijg groeit in het Italiaanse Campanië in de Cilento waar hij naar vernoemd is. De vijg heeft in 2006 het Europese label BGA gekregen (op zijn italiaans DOP), wat beschermde geografische aanduiding betekent.

De schil van de Cilento is lichtgroen tot geel. De naturel vijgen (in de zon gedroogd zonder verdere bewerking) zijn zeer zoet. De teelt van deze vijg begon in de 6e eeuw voor Christus. In Romeinse geschriften worden de gedroogde vijgen uit Cilento genoemd als het hoofdvoedsel van de landarbeiders in een regio waar ook veel andere landbouw wordt bedreven. In de 15e eeuw wordt beschreven hoe de vijg geëvolueerd was van volksvoedsel of voedsel voor de armen tot een delicatesse, en vooral met Kerst werd gegeten. Ook wordt de levendige handel in gedroogde vijgen beschreven.

Het drogen van de vijgen gebeurt in Cilento volgens de eeuwe oude tradities, een procedé dat de vrije pot methode 'a vaso libro' wordt genoemd. De gepelde "Fichi bianco secco del Cilento" zijn het neusje van de zalm. Deze bijzondere vijg, sbucciati genoemd, wordt in een beperkte oplage van 8-9 duizend stuks gemaakt. De prijs bedraagt circa € 120 per kilogram, voor wie deze vijg bemachtigen kan. De sbucciati is vrij van conserveringsmiddelen.

De vijg wordt vanaf augustus onrijp geplukt om geschild te kunnen worden. De oogst van de onrijpe vruchten duurt tot circa oktober.

Cilento-vijgen zijn zeker niet goedkoop, want voor de niet geschilde Cilento vijg betaal je altijd nog het vijfvoudige van een doorsnee gedroogde vijg, circa € 60 per kilogram. Ze zijn verpakt per 125 gram, per kilogram, en zelfs in de traditionele kastanje manden verkrijgbaar met een inhoud van 20 kilogram.

SPECIALITEITEN

Cilento kent talrijke specialiteiten met vijgen, waarvan de Capicollo de oudste schijnt te zijn. Onderstaande specialiteiten worden gevoerd door het plaatselijke topmerk Santomiele.

CANNETTA

Twee spiezen, tussen twee bamboehelften ingeklemd, De vijgen zijn op smaak gebracht met citrusrasp, en gevuld met amandelen. Een cannetta weegt circa 200 gram.

CAPICOLLO

De Capicollo is een 300 gram wegend vijgenbroodje, dat gegeten wordt bij een mooie blauwschimmelkaas. De capicollo is een rol van gedroogde Cilentovijgen, walnoten en wilde venkel, en wordt traditioneel met kerst geserveerd.

CILENTANA

De cilentana is een gevulde vijg, verkrijgbaar met of zonder chocolade-couverture. gevuld met amandelen, walnoten, citrusschil en wilde venkel. De chocolade is een Valrhona 70%. Gewicht circa 250 gram.

FAGOTTINO DI FICHI

Een combinatie van vijgen, amandelen en citrusschil, gekookt in vijgenbladeren. Vulgewicht circa 150 gram.

LA PIGNA

De Pigna is een huzarenstuk, gemaakt van dunne plakjes vijgenrol, gevuld met een ganache van Valrhona 70%, amandelen, hazelnoten en pijnpitten. Netto-gewicht: 600 gram.

Oorsprong en verspreiding

Dottato's worden al millenia in Italië verbouwd. De dotato is vernoemd naar Ottati, een gemeente in de huidige provincie Salerno. Het DOP-label is verbonden aan het teeltgebied Cilento, waarop wordt toegezien door de Consorzio di Tutela del “Fico Bianco del Cilento DOP”, gevestigd in Prignano Cilento.

Het teeltgebied Cilento omvat 68 gemeenten, en ligt ten zuiden van Salerno. Het gebied omvat tevens het Nationaal park van Cilento en de Diano-vallei.

De witte vijg van Cilento is goed voor bijna driekwart van de jaarlijkse vijgenproductie in Campania, dat 25% van het totaal voor heel Italië vormt. Van de Cilento's wordt 70% semi-industrieel verwerkt, 30% op ambachtelijke wijze. De DOP beslaat 62 hectare landbouwgrond met 30 agrarische bedrijven.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Vijgen zijn rijk aan mineralen en bevatten vitamine A, E en K. Daarnaast bevatten ze oxaalzuur, dat we niet in te grote dosering moeten nuttigen. Een gemiddelde vijg (40-50 gram) bevat 9 mg oxaalzuur, omgerekend circa 20 mg per 100 gram.

Om de vijgen houdbaar te maken wordt bij het drogen zwaveldioxide gebruikt, althans in de regel. Een alternatief is de vijgen in de oven te sterilseren.

Samenstelling per 100 gram rauw product

249
kcal
(1045 kJoule)
3,3
gram
eiwitten
63,9
gram
koolhydraten
9,8
gram
vezels
5,1
gram
waarvan suikers
47,9
gram
vet
0,9
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
0,3
gram
transvet
345
mg
omega-6
Vitaminen
3,3
µg
vitamine A
(0,4% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
0,6
mg
nicotinezuur
(3,8% ADH)
0,4
mg
pantotheenzuur
(6,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
9
µg
foliumzuur (B9)
(4,5% ADH)
1,2
mg
vitamine C
(1,5% ADH)
0,4
mg
vitamine E
(3,3% ADH)
15,6
µg
vitamine K
(20,8% ADH)
mineralen
162
mg
calcium
0,3
mg
koper
2
mg
ijzer
680
mg
kalium
68
mg
magnesium
½
mg
mangaan
10
mg
natrium
67
mg
fosfor
0,6
µg
selenium
½
mg
zink

Bronvermelding update maart 2020

Fico bianco de Cilento | Regione Campania, Assessorato Agricoltura Quali sono i migliori fichi secchi ? | M. Nocilla, 2013 Gambero rosso Dried fig, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Fico secco del Cilento DOP Foods of Italy