De salie komt in het wild in drie regio's voor: in Midden- en Zuid-Amerika met minstens 500 soorten, in West-Azië met zo'n 200 soorten, en Oost-Azië met zo'n 100 soorten. In Europa is de soortenrijkdom beschedin, met nog geen veertig soorten salie. Ter vergelijking, Turkije en Iran zijn samen alleen al goed voor 160 soorten salie.
Het salie-geslacht is onderverdeeld in de ondergeslachten Leonia, Salvia en Sclarea, die op hun beurt in sectie verdeeld zijn.
Slechts een beperkt aantal salies is voor consumptie geschikt. De belangrijkste commerciële soorten zijn de gecultiveerde soorten voor culinair gebruik, de echte salie (Salvia officinalis), de Griekse salie (Salvia fructicosa) - die in veel landen geldt als de vervanger van de superieure echte salie - en op afstand de balsamicosalie (Salvia tomentosa) die hoofdzakelijk voor kruidenthee wordt gebruikt.
Op de site beschrijven we de volgende soorten:
Balsamico salie (Salvia tomentosa), de uitgelezen salie voor de bereiding van thee.
Deze appeldragende salie (Salvia pomifera) met zijn vlezige 'uitsteeksels' (gallen) die in Griekenland en Syrië voorkomt, en waarvan alleen de 'salie-appels' gegeten worden.
Chia (Salvia hispanica) is een pseudograan uit Midden-Amerika, dat daar al duizenden jaren verbouwd wordt naast maïs en bonen. Het wordt als graan gegeten en in brood verwerkt, maar ook als bindmiddel gebruikt.
De kleverige salie (Salvia glutinosa), die zijn naam dankt aan de kleverig, behaarde stengels. Komt vooral in ons land en in Duitsland voor, en wordt net als de bonte salie gebruikt bij de bereiding van wijn.
De muskaat-salie (Salvia sclarea) die behalve als aromatisch kruid wordt gebruikt voor de bereiding van Muskatellerwein van vlierbloesem. Wordt ook scharlei genoemd.
De rood-getopte bonte salie (Salvia viridis) waarvan de bladeren en de zaden gebruikt worden bij het brouwen van bier (Orval bijvoorbeeld), wijn en likeuren.
De appelsalie (Salvia fruticosa) ontwikkelt net als de Salvia pomifera appelachtige gallen. Komt op rotsachtige gronden voor, vooral in Israë. en wordt als kruidenthee gebruikt.
De gewone of echte salie (Salvia officinalis), het meest van alle saliesoorten verbouwd en gebruikt, vooral als kruid.
En tenslotte de witte salie (Salvia apiana), een in het wild groeiende soort, die net als de Griekse salie vooral voor thee wordt gebruikt.