top
Salvia (salie)
Lamiaceae
Salvia
Saliesoorten
SALIE | SALVIA TOMENTOSA ©2001 FOTO: PHM REJZEK
erry

SALVIA

Salvia is het grootste plantengeslacht van de familie van de lipbloemigen met bijna duizend plantensoorten

De salie komt in het wild in drie regio's voor: in Midden- en Zuid-Amerika met minstens 500 soorten, in West-Azië met zo'n 200 soorten, en Oost-Azië met zo'n 100 soorten. In Europa is de soortenrijkdom beschedin, met nog geen veertig soorten salie. Ter vergelijking, Turkije en Iran zijn samen alleen al goed voor 160 soorten salie.

Het salie-geslacht is onderverdeeld in de ondergeslachten Leonia, Salvia en Sclarea, die op hun beurt in sectie verdeeld zijn.

Slechts een beperkt aantal salies is voor consumptie geschikt. De belangrijkste commerciële soorten zijn de gecultiveerde soorten voor culinair gebruik, de echte salie (Salvia officinalis), de Griekse salie (Salvia fructicosa) - die in veel landen geldt als de vervanger van de superieure echte salie - en op afstand de balsamicosalie (Salvia tomentosa) die hoofdzakelijk voor kruidenthee wordt gebruikt.

Op de site beschrijven we de volgende soorten:

BALSAMICO SALIE

Balsamico salie (Salvia tomentosa), de uitgelezen salie voor de bereiding van thee.

BERGSALIE

Deze appeldragende salie (Salvia pomifera) met zijn vlezige 'uitsteeksels' (gallen) die in Griekenland en Syrië voorkomt, en waarvan alleen de 'salie-appels' gegeten worden.

CHIA

Chia (Salvia hispanica) is een pseudograan uit Midden-Amerika, dat daar al duizenden jaren verbouwd wordt naast maïs en bonen. Het wordt als graan gegeten en in brood verwerkt, maar ook als bindmiddel gebruikt.

KLEVERIGE SALIE

De kleverige salie (Salvia glutinosa), die zijn naam dankt aan de kleverig, behaarde stengels. Komt vooral in ons land en in Duitsland voor, en wordt net als de bonte salie gebruikt bij de bereiding van wijn.

MUSKAATSALIE

De muskaat-salie (Salvia sclarea) die behalve als aromatisch kruid wordt gebruikt voor de bereiding van Muskatellerwein van vlierbloesem. Wordt ook scharlei genoemd.

BONTE SALIE

De rood-getopte bonte salie (Salvia viridis) waarvan de bladeren en de zaden gebruikt worden bij het brouwen van bier (Orval bijvoorbeeld), wijn en likeuren.

GRIEKSE SALIE

De appelsalie (Salvia fruticosa) ontwikkelt net als de Salvia pomifera appelachtige gallen. Komt op rotsachtige gronden voor, vooral in Israë. en wordt als kruidenthee gebruikt.

ECHTE SALIE

De gewone of echte salie (Salvia officinalis), het meest van alle saliesoorten verbouwd en gebruikt, vooral als kruid.

WITTE SALIE

En tenslotte de witte salie (Salvia apiana), een in het wild groeiende soort, die net als de Griekse salie vooral voor thee wordt gebruikt.

BRONVERMELDING UPDATE SEPTEMBER 2019

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Etymologiebank salie | Etymologiebank.nl ( J. de Vries, Nederlands Etymologisch Woordenboek) Nährwerte Salbei frisch | Nährwertrechner Sages | Botanical.com (herbal) Echte salie | Wikipedia (NL) Kleverige salie | Wikipedia (NL) Salvia officinalis | Wikipedia (EN) Salvia | Volkoomen Sage |The master gardeners Stato libero di Fiume |Wikipedia (IT) Sage |Foodilicious Clary, common | Mrs M. Grieve, A modern herbal, Botanical.com Reassessment of conservation status of the genus Salvia in Turkey | A. Kahraman, 2010 Tübitak 2012 36 pp103-124 via Researchgate Opinion of the Scientific committee on food in thujone | European commission Health & consumer protection directorate general, 2003 Feb SCF/CS/FLAV/FLAVOUR/23 ADD2 Final The Sustainability of the Juniper Ridge White Sage Harvest | Coyote and thunder 2015 Structural investigation of the glandular trichomes of endemic Salvia smyrnea L | P. Baran e.a. South African Journal of Botany Volume 76, Issue 3, August 2010, pp 572-578 https://doi.org/10.1016/j.sajb.2010.04.011 Evolution of trichomes and its systematic significance in Salvia | S. Eji e.a. Botanical journal of the Linnean society2016, 180, pp 41–257