Balsamico salie
Kruid (Lamiaceae)
BALSAMICO SALIE
 
BALSAMICO SALIE | SALVIA TOMENTOSA

BALSAMICOSALIE

Balsamicosalie (Salvia tomentosa) is de soortnaam van een plant uit de familie van de lipbloemigen (Lamiaceae). Hij behoort tot de commercieel belangrijker saliesoorten, tezamen met de echte (Salvia officinalis) en Griekse salie (Salvia fruticosa).

Het is een vaste plant die 60-90 cm hoog wordt, met vierkante rechtopstaande stengels die sterk behaard zijn. Ook de zilvergrijze, brede bladeren zijn behaard. De plant bloeit pas in het tweede jaar. Hij vormt lipbloemen in sterk vertakte pluimen. De bloemen staan in kransen en zijn lavendel-blauw. Balsamicosalie bloeit in juni en juli en trekt bijen aan.

GEBRUIK

Van de bladeren wordt kruidenthee gemaakt. Het is één van de meeste gedronken kruidenthee-soorten.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Balsamicosalie komt van oorsprong uit het oosten van Europa, Georgië en Oekraïne en West-Azië waar het onder meer groeit op kalkhellingen tot 2.000 meter hoogte, zoals op het Lycia plateau en bij Çıralı.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Salvia tomentosa, effects of cultivation, harvesting year, and storage | C. Dinçer, Turkish journal of agriculture and forestry, 2013 37 pp 561-567 Salvia tomentosa | Plants for a future Salvia tomentosa | Kew Royal botanic gardens Salvia tomentosa| Center for new crops, Purdue University