Griekse salie
Kruid (Lamiaceae)
GRIEKSE SALIE
 
GRIEKSE SALIE | SALVIA FRUTICOSA

GRIEKSE SALIE

Griekse salie (Salvia fruticosa) is één van de belangrijke saliesoorten, ook één van de bij naam minder bekende, uit de familie van de lipbloemigen (Lamiaceae). Van alle gedroogde salie is het merendeel Griekse salie.

Het is een vaste plant die 60-90 cm hoog wordt, met vierkante rechtopstaande stengels die sterk behaard zijn. Ook de zilvergrijze bladeren zijn behaard. De bladvorm varieert per gebied.

De Griekse salie bloeit van mei tot juli. De lipvormige bloemen rijzen hoog boven de bladeren uit en groeien in kransen van twee tot vier bloemen. Ze zijn rose van kleur tot lavendel. De bloemen zijn tweeslachtig en worden bestoven door bijen.

In de gebieden waar de Griekse salie van nature groeit, kan hij 'appels dragen', net als de bergsalie. Deze door galwespen veroorzaakte vlezige bollen, zijn circa 3 cm in doorsnede en worden gegeten. Ze smaken fris zoet-zuur.

Naar men zegt, is de kwaliteit van Griekse salie die op grotere hoogte groeit, beter dan die van in lager gelegen gebieden groeiende salie. Daardoor is de jacht geopend op de in het wild groeiende salie in de bergen. Daar valt hij ook ten prooi aan de geiten.

In Israël is een kruising ontwikkeld met de echte salie, die Newe Ya'ar heet. Deze cultivar wordt overigens ook vanuit de Verenigde Staten geclaimd, waar hij Kruid van het jaar 2001 is geweest. Deze salie heeft zilverkleurige bladeren die als kruid gebruikt worden. Ze smaken milder dan die van echte salie.

GEBRUIK

De bladeren worden op vergelijkbare wijze als echte salie gebruikt als kruid. Er wordt ook thee van gemaakt onder de Griekse naam faskomilo. Net als van andere saliesoorten wordt etherische olie gewonnen uit de hele plant.

In Griekenland worden de gallen (appels) gekonfijt, op een vergelijkbare wijze als waarop sukade van citron wordt gemaakt.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Griekse salie komt van de Grieks-Dalmatische kust en is van daar uit verspreid over het Middellandse Zeegebied, naar Italië, in het bijzonder SiciliË en de Balkan, en oostwaarts tot de Syrische kuststrook. Hij groeit ook op een aantal plaatsen in Noord Afrika en op de Canarische eilanden.

Griekse salie, ook wel Dalmatische salie genoemd, is voor het eerst afgebeeld op Minoaanse fresco's in Knossos (Kreta), die uit 1.400 voor Christus dateren. Hij komt net als veel andere soorten salie op uitgebreide schaal op het eiland Kreta voor. In het oosten van Kreta is het blad kleiner dan in het oosten en drievoudig gelobd.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De geslachtsnaam salvia is afkomstig van het Latijnse woord 'salvus', dat 'gered' of 'gezond' betekent .

De soortnaam fruticosa is ontleend aan het Latijn en betekent 'vruchtdragend'. Een synoniem is 'triloba' (Linnaeus) verwijzend naar de drielobbige bladvorm.

VERTALING GRIEKSE SALIE

engels
greek sage of oregano
frans
sauge tomenteuse
italiaans
 
erba moscatella,
salvia greca
spaans
clary clary sage
duits
muskatellersalbei
hindi (india)
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
 
 
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Vanwege de toxiciteit van salie iin het algemeen s het verstandig het niet in grote concentraties ()olie, thee) te gebruiken tijdens zwangerschap en gedurende een ziekbed. Dezelfde voorzorg geldt voor de andere saliesoorten.

Van Griekse salie is bekend dat het keton-gehalte relatief laag is, de risico's dus minder (zouden) zijn. Dat is overigens nog geen vast staand feit.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Distribution and clinal variation of Salvia fruticosa on the island of Crete | R. Karousou, Willdenowia, 27(1/2) pp113-120 Salvia fruticosa | Growing herbs Salvia fruticosa | Wikipedia (EN) Salvia fruticosa | Plants for a future