top
Bergsalie
Salvia pomifera
Bergsalie
 
Bergsalie - Salvia pomifera
 

Bergsalie

De appeldragende bergsalie is één van de minder bekende consumptieplanten uit de familie van de lipbloemigen. Hij is onder meer belend van de 'appeltjes', door galwespen gevormde eetbare gallen.

Het is een vaste plant die circa 1 meter hoog wordt, een sterk vertakte struik. De stengels zijn vierkant, de blauwgrijze bladeren lancetvormig en zo'n 4 cm lang. Ze zijn behaard. De lipvormige bloemen staan in kransen van twee tot vier bloemen, en en zijn blauw tot rood-paars. De onderste lip is vaak lichter van kleur.

Deze salie bloeit van mei tot juli. De 'appels', die zich aan de jonge takken bevinden, zijn door galwespen gevormde vlezige gallen. Deze zijn circa 3 cm in doorsnede, en smaken fris zoet-zuur.

Culinair gebruik en bereiding

De bladeren worden op vergelijkbare wijze als echte salie gebruikt als kruid. Er wordt ook thee van gemaakt: 'fascomiglia'. Net als van andere saliesoorten wordt etherische olie gewonnen uit de hele plant.

In Griekenland worden de gallen (appels) gekonfijt, op een vergelijkbare wijze als waarop sukade van citron wordt gemaakt. Deze saliesoort woprdt in Griekenland om die reden ok wel appelsalie genoemd.

Oorsprong en verspreiding

De appeldragende salie groeit van Griekenland tot Klein-Azië, en komt in het wild algemeen voor op het eiland Kreta.

Taalkundige aspecten, etymologie

De geslachtsnaam salvia is afkomstig van het Latijnse woord 'salvus', dat 'gered' of 'gezond' betekent .

De soortnaam pomifera is ontleend aan het Latijn pomum-fero, dat 'op appels gelijkend' betekent.

Benamingen in diverse talen

engels
apple sage
frans
 
duits
apfeltragender salbei
italiaans
 
spaans
 
arabisch
 
turks
 
hindi
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
kantonees
 
 
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Bronvermelding update maart 2025

Salvia pomifera | Plants for a future Salvia pomifera | Cretan flora Salvia pomifera L. subsp. pomifera: an endemic taxon of Crete trifida | FAO Agris Salvia pomifera | Growing herbs