Bergsalie
Kruid (Lamiaceae)
BERGSALIE
 
BERGSALIE | SALVIA POMIFERA
ONDER: SALIEAPPEL

BERGSALIE

De appeldragende bergsalie (Salvia pomifera) is één van de minder bekende consumptieplanten uit de familie van de lipbloemigen (Lamiaceae).

Het is een vaste plant die circa 1 meter hoog wordt, een sterk vertakte struik. De stengels zijn vierkant, de blauwgrijze bladeren lancetvormig en zo'n 4 cm lang. Ze zijn behaard. De lipvormige bloemen staan in kransen van twee tot vier bloemen, en en zijn blauw tot rood-paars. De onderste lip is vaak lichter van kleur.

Deze salie bloeit van mei tot juli. De 'appels', die zich aan de jonge takken bevinden, zijn door galwespen gevormde vlezige gallen. Deze zijn circa 3 cm in doorsnede, en smaken fris zoet-zuur.

GEBRUIK

De bladeren worden op vergelijkbare wijze als echte salie gebruikt als kruid. Er wordt ook thee van gemaakt 'fascomiglia'. Net als van andere salisoorten wordt etherische olie gewonnen uit de hele plant.

In Griekenland worden de gallen (appels) gekonfijt, op een vergelijkbare wijze als waarop sukade van citron wordt gemaakt.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De appeldragende salie groeit van Griekenland tot Klein-Azië, en komt in het wild algemeen voor op het eiland Kreta.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De geslachtsnaam salvia is afkomstig van het Latijnse woord 'salvus', dat 'gered' of 'gezond' betekent .

De soortnaam pomifera is ontleend aan het Latijn pomum-fero, dat 'op appels gelijkend' betekent.

VERTALING BERGSALIE

engels
greek sage
frans
sauge tomenteuse
italiaans
salvia mela
duits
dreilappiger salbei
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Salvia pomifera | Plants for a future Salvia pomifera | Cretan flora Salvia pomifera L. subsp. pomifera: an endemic taxon of Crete trifida | FAO Agris Salvia pomifera | Growing herbs