Bonte salie
Kruid (Lamiaceae)
BONTE SALIE
 
BONTE SALIE | SALVIA VIRIDIS

BONTE SALIE

Bonte salie (Salvia viridis) is saliesoort dat overwegend gebruikt wordt voor het maken van wijn. Het is een plant uit de familie van de lipbloemigen (Lamiaceae).

Het is een eenjarige plant die 30-60 cm hoog wordt, en één maand per jaar bloeit. De rechtopstaande stengels zijn behaard, eivormig en getand. Ook de lichgroene bladeren zijn behaard. De bladvorm varieert per gebied.

De Griekse salie bloeit van mei tot juli. De lipvormige bloemen rijzen hoog boven de bladeren uit en groeien in kransen van vier tot acht bloemen. Ze zijn tweeslachtig en worden door bijen bestoven.

GEBRUIK

De bladeren worden op vergelijkbare wijze als echte salie gebruikt als kruid, rauw of gekookt. Net als van andere saliesoorten wordt etherische olie gewonnen uit de hele plant. Deze wordt nog altijd gebruikt in bier, zoals het licht bittere trappisten Orval bier, van de Abdij van Orval. Bij het brouwen van sommige (sterke) dranken worden de bladeren en zaden toegevoegd, zoals bij Sage gin.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De bonte salie komt van origine uit een zone van het Middellandse Zeegebied tot aan de Krim. Hij groeit op weiden en velden op lager gelegen gebieden in het Europees deel van het Middellandse Zeegebied tot aan de Krim, in Noord-Afrika en in Zuidwest-Azië

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De geslachtsnaam salvia is afkomstig van het Latijnse woord 'salvus', dat 'gered' of 'gezond' betekent .

De soortnaam viridis betekent 'groen'.

VERTALING BONTE SALIE

engels
 
annual~, painted sage,
orval
frans
sauge hormin
italiaans
salvia di barbablù
spaans
hormino silvestre
duits
 
schopf~ oder
 scharlaksalbei

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Vanwege de toxiciteit van salie iin het algemeen s het verstandig het niet in grote concentraties (olie, thee) te gebruiken tijdens zwangerschap en gedurende een ziekbed. Dezelfde voorzorg geldt voor de andere saliesoorten.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Distribution and clinal variation of Salvia fruticosa on the island of Crete | R. Karousou, Willdenowia, 27(1/2) pp113-120 Salvia fruticosa | Growing herbs Salvia viridis | Wikipedia (ES/EN) Salvia viridis | Plants for a future