top
Grote zandkool
Groente (Brassicaceae)
GROTE ZANDKOOL
 
RUCOLA (ZANDKOOL) | DIPLOTAXIS TENUIFOLIA
HAUW EN CRESS

GROTE ZANDKOOL

De grote zandkool of 'wilde rucola' is beter bekend onder de productnaam rucola , hoewel de rucola een zelfstandige soort is, en tot een ander plantengeslacht hoort dan de Diplotaxis tenuifloria zoals de grote zandkool heet, net als de 'tamme rucola' behorend tot de koolfamilie (Brassicaceae).
Vrijwel alle rucola op de Nederlandse markt is deze 'wilde rucola', die een scherpere smaak heeft dan de 'tamme' rucola, de Eruca savista.

De grote zandkool is een eenjarige plant, die 30-80 hoog wordt. De stengel is sterk vertakt en aan de onderkant verhout. De bladeren -die van rucola zijn gelobd - zijn veerspletig tot veerdelig, met langwerpige slippen. De afbeeldingen spreken voor zich, de bladeren van de rucola zijn grover van vorm, die van de 'wilde rucola' fijner. De zandkool bloeit van juni tot september, met gele bloemetjes die in trossen groeien. De plant heeft net als de rucola hauwen, de vruchten, met - zoals de geslachtsnaam aan duidt - een dubbele rij zaden.

Van een rucola-plant wordt twee keer achtereen geoogst. De eerste oogst vindt 4 weken na het inzaaien plaats, de tweede 'snee' tien dagen later al. Deze rucola van de tweede snee is scherper van smaak dan de eerste oogst. Tot de variëteiten die zijn ontwikkeld om het smaakpalet van de rucola te verrijken, behoort de pikante dragon's tongue, een in Engeland ontwikkelde variëteit.

Culinair gebruik en bereiding

Het jonge (baby) rucolablad is knapperig en wordt vrijwel uitsluitend rauw gegeten als sla of als toevoeging aan een rauwkostgerecht. De smaak is enigszins bitter, en hangt naar de smaak van walnoot, waar rucola dan ook prima mee combineert. Rucola wordt ook wel gestoofd. Ook de bloempjes (net als bij brocoli vóór de bloei), de jonge hauwen en de volgroeide zaden zijn eetbaar, en dan is er natuurlijk nog 'cress'.

In de Italiaanse keuken wordt rucola gebruikt in pasta's en op pizza's, maar in de meeste andere landen hoofdzakelijk als of in salade. In India gebruikt men de zaden om er taramira-olie van te persen, dat gebeurt ook in andere delen van Azië, ten westen van India. Het zaad wordt daarom wel taramira-zaad genoemd, in India wordt de plant zelfs zo genoemd.

VERKRIJGBAARHEID EN BEWAREN

Deze 'rucola' is het hele jaar verkrijgbaar, de meeste voorgewassen rucola in de supermarkten is geen rucola maar 'wilde rucola'. Rucola wordt zowel in de volle grond, onder plastic als in kassen verbouwd.

Oorsprong en verspreiding

De plant komt van oorsprong uit het Middellandse zeegebied, en is van daar uit in de negentiende eeuw in noordelijke richtinmg verspreid. Hij groeit op tal van plaatsen in het wild, bijvoorbeeld langs spprwegen en in bermen langs wegen, en in de duingebieden.

Taalkundige aspecten, etymologie

De geslachtsnaam Diplotaxis is een combinatie van de Griekse woorden 'diplous' (dubbel) en 'taxis' (rij), en is een verwijzing naar de dubbele rij zaden in het hauwtje. .

VERTALING WILDE RUCOLA

engels
perennial wall rocket
frans
roquette sauvage
italiaans
rughetta selvatica
spaans
rúcula
duits
schmallblättriger doppelsame
chinees
zhi ma cai 芝麻菜
kantonees
zi maa coi
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Wilde rucola is zoals rucola is rijk aan vitamine A, K, C en foliumzuur en bevat veel mineralen, maar ook veel nitraat, waardoor het met mate gegeten worden.Op grond van algemeen aanvaardbare inname (ADI) voor nitraat, is een dagelijks dieet van 47 gram rucola aanvaardbaar (bij een lichaamsgewicht van 70 kilogram).

Samenstelling per 100 gram rauw product

25
kcal
(105 kJoule)
2,6
gram
eiwitten
3,7
gram
koolhydraten
1,6
gram
vezels
2,1
gram
waarvan suikers
0,7
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,3
gram
meervoudig onverzadigd
170
mg
omega-3
130
mg
omega-6
Vitaminen
2373,0
µg
vitamine A
(296,6% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
0,3
mg
nicotinezuur
(1,9% ADH)
0,4
mg
pantotheenzuur
(6,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
97,0
µg
foliumzuur (B9)
(48,5% ADH)
15,0
mg
vitamine C
(18,8% ADH)
0,4
mg
vitamine E
(3,3% ADH)
109,0
µg
vitamine K
(145,3% ADH)
mineralen
180
mg
calcium
0,1
mg
koper
1,5
mg
ijzer
369
mg
kalium
47
mg
magnesium
0,3
mg
mangaan
27
mg
natrium
52
mg
fosfor
0,3
µg
selenium
½
mg
zink

Bronvermelding update maart 2020

Grote zandkool | Wikipedia (NL/EN/DU) Eruca vesicaria sativa | Plants for a future Arugula (raw), nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com