Piperaceae
De peperfamilie
PIPERACEAE
PIPERACEAE FAMILIE
CUBEBPEPER | PIPER CUBEBA

PIPERACEAE

De Piperaceae is een grote familie van bloeiende planten, bekend als de peperfamilie, of juister de familie van bedektzadigen.

De familie omvat 3.600 planten in 13 geslachten, waarvan de omvangrijkste het geslacht Piper is, waartoe onder meer de zwarte peper wordt gerekend, en de Peperomia. Dit tweede geslacht levert geen eetbare producten, van de planten in het geslacht Piper worden zowel vruchten en bladeren, als wortels gegeten, hoewel dat in demeeste gevalen beperkt blijft tot de vruchten die we vers en gedroogd als peper kennen.

De familienaam Piperaceae is afgeleid van het Sanskrit 'pippali', een woord dat gebruikt wordt voor de lange peper (Piper longum), een pepersoort dat zijn oorsprong kent op het Indiaas subcontinent. Deze peper was een belangrijke, de belangrijkste peper tot de zwarte peper (Piper nigrum) het stokje over nam, om verscheidene redenen, onder andere politieke. Peper, wel het zwarte goud genoemd, heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in de machtsverhoudingen tussen volkeren, in handen van kolonisatoren en monopolisten.

Het geslacht Piper is pantropisch, van origine voor komend als onderbegroeiiing in tropische regenwouden, hoewel sommige soorten ook op open land groeien, en enkele soorten zelfs vorstbestendig zijn.

De peper dankt zijn scherpte aan piperine, een stof die alleen in zwarte en lange pepers voor komt. Het is een alkaloïde met een scherpte van 10.000 SHU op de schaal van Scoville, de maat voor scherpte die is ontwikkeld om chilipepers naar scherpte te kunnen ordenen. Deze 10.000 SHU is een bescheiden score, vergelijkbaar met chilipepers als de jalapeñ, met de wetenschap dat de dosis piperine in pepers hoogstens 10% bedraagt, en capsaïcine, de stof die verantwoordelijk is voor de scherpte van chilipepers, 15 à 16.000.000 SHU scoort, het meer dan duizendvoudige.

Lees meer over scherpte in een speciaal artikel daarover op de site.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Naar men vermoedt dateert het gebruik van peper van 7.000 voor Christus, getuige de vondst van peperkorrels in Thailand uit die tijd.

Peper wordt verbouwd in het zuid-oostelijk deel van Azië, met name in India, Maleisië, Indonesië, Cambodja en Vietnam, in Zuid-Amerika, vooral in Brazilië en in Afrika (Kameroen, Zuid- en Oost-Afrika, Madagascar) en Japan.

Doordat de Piper nigrum pas in het derde tot vierde jaar een goede opbrengst geeft, en dat gedurende 4-5 jaar, kent de pepermarkt golfbewegingen. Bij lagere prijzen is de bereidheid om planten te vervangen immers het grootst. Daardoor is de prijs van peper cyclisch. In de afgelopen jaren is goed merkbaar geweest welke invloed de klimaatverandering heeft op de globale pepermarkt en de prijzen geregeld op stuwt.

BRONVERMELDING UPDATE JULI 2018

What’s the Peppery Note in Those Shirazes? | Curious cook Role of the fermentation process in off-odorant formation in white pepper | M. Steinhaus, Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2005 Jul 27;53(15):6056-60. DOI: 10.1021/jf050604s Chemical components of black pepper | Murlidhar Meghwal e.a. Chemical Composition, Nutritional, Medicinal And Functional Properties of Black Pepper: A Review Open access scientific reports, http://dx.doi.org/10.4172/scientificreports.172 Decorticated pepper | Donna R. Tainter e.a., Spices and Seasonings: A Food Technology Handbook, 2001 John Wiley & Sons De Romeins-Indische handel . . en de mogelijkheden van Wereld-systeemanalyse | J. Heyvaert, Universiteit van gent, 2012 Masterscriptie geschiedenis