Cha plu blad
Kruidige bladeren
CHAPLU PEPER
WIKKELBLADEREN
BAI CHAPLU (CHAPLU BLAD) | PIPER SARMENTOSUM

BAI CHA PLU (CHAPLUBLAD)

Bai cha plu is het blad van de Chaplu peper (Piper samentosum), een nauwe verwant van de betelpeper (Piper betle) en met een soortgelijk blad. Het betelblad wordt hoofdzakelijk gebruikt als psycho-stimulans in combinatie met de betelnoot, het mildere chaplublad vooral in de keuken, als 'wrap'.

De chaplupeper is een kruipende plant met opgaande stengels. De stengels zijn 30-150 cm lang en dragen vruchten. De bladeren zijn hartvormig en ongeveer 13 cm lang (en 7 cm breed), en groeien op een kort steeltje. De bladeren smaken licht bitter. De vruchten zijn 1-1,5 cm groot en hebben een zoetige smaak.

SOORTEN EN KWALITEITEN

De beste kwaliteit zou de Magahi-variëteit zijn , die in India, in Bihar geteeld wordt. Voor het koken wordt het blad van chaplupeper (Piper sarmentosum), een plant die de 'wilde betelpeper' wordt genoemd. Dit blad is kleiner dan het betelblad en minder sterk van smaak.

GEBRUIK

De bladeren worden zowel als groente gebruikt, gekookt of rauw, of voor het omwikkelen van vlees of een vleesbereiding. Het omwikkelen met blad(eren) is een gebruik dat vanuit het Midden-oosten door de Perzen naar India gebracht, en zich van daar over Zuid-oost Azië verspreid heeft. Het gebruik van cha plu blad is eind vorige eeuw vanuit Thailand en vooral vanuit Vietnam naar het westen gekomen. Een beroemd Vietnamees gerecht met het blad is Bo lá lốt, een beroemd Thais gerecht Miang Kham.

Als groente worden de bladeren meestal gestoomd, en wanneer ze in een salade gebruikt worden (zoals in de keukens van Thailand, Maleisië en Laos) eerst fijn gesneden.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De oorsprong van de chaplupeper is niet bekend, vermoedelijk Maleisië. De plant is vor het eerst in 1820 beschrven.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

In geen enkele Europese taal heeft de cha plu een eigen naam. Er zijn wel pogingen toe gedaan, zoals wilde peper of wilde betel, ofg zoals Vreeken ze noemt Vietnamese bladpeper. In de meeste talen wordt hetzij de Thaise benaming cha plu gebruikt, hetzij lolot, naar de Vietnamese benaming lá lốt, hetzij kaduk (Maleisisch).

VERTALING CHAPLUBLAD

indonesisch
daun kadok
maleisisch
pokok kaduk
japans
 
vietnamees
lá lốt
chinees
jia ju 假蒟
kantonees
qinq ju
 

GEZONDHEIDSASPECTEN EN VOEDINGSTOFFEN

De plant bevat betel-olie, die bestaat uit betel-fenol of chavibetal, die het blad een rokerig aroma geeft, hydrochavicol, eugenol en piperol. Deze combinatie van stoffen zorgt voor de psychostimulerende en antisceptische eigenschappen van het blad.

RECEPTEN

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Piper sarmentosum | Wikipedia (EN) Piper sarmentosum | Flora of China Piper sarmentosum | Top Tropicals