De blauwgroene bladeren zijn smal en meer of minder gekruld. De plant heeft relatief veel blad voor een broccoli, en een een bescheiden hoofdscherm met witte bloempjes. Zowel het blad, als de stelen en de bloemschermen worden gegeten. De plant is winterbestendig, en wordt in de winter en het vroege voorjaar geoogst.
Een geliefde groente in Campania. Een veel gebruikte benaming van deze koolsoort is cavolo spigariello of naaldkool. Hiermee wordt gedoeld op de riccia, met zijn weelderige bos, sterk ingesneden, smalle bladeren, o.a. de riccio di sarno. Het blad van de liscia is tong- of speervormig de liscio casertano is de breedste van dit drietal. Bij elk van deze variëteiten krijg je opnieuw bloemtoppen, wanneer je de bestaande weg snijdt.
Je zult deze menestra nera niet in de schappen winden, althans nog niet. In Italië en de Verenigde Staten is het een groente in opkomst.
Het blad wordt gebruikt in soep, in Napolitaanse minestra maritata, zuppa met cannellini-bonen en als bijgerecht van pasta, maar ook (in plaats van rucola) als topping op pizza's.
De fijne roosjes zijn prima rauw te eten! Hoe minder water je bij de bereiding gebruikt, hoe beter, want in het kookvocht lekken waardevolle voedingsstoffen weg.
De onderliggende vraag is, duiden de witte bloempjes op een Aziatische achtergrond ? Chinese broccoli (kailan) heeft immers witte bloempjes. Europese broccoli gele.
De benaming minestra nera doet denken aan minestra in de betekenis van soep, maar moet worden opgevat als menestra (minestra) dat gebruikt wordt als benaming van alle te koken bladgroenten. Nera is zwart, en doelt op de donkere bladeren, de meeste bladeren zijn dat geenszins, behoudens de bladeren die rondom de bloeiwijze staan.
Respecteer het copyright !