Karifurore is de naam van de hybride die in 2012 op de markt is gebracht door het Japanse Tokita. De naam lijkt een ver-Japansing van het woord cauliflower. Het is een kruising van bloemkool en broccoli, vandaar de groene steeltjes. De nieuwe groente is een succesvol antwoord op de vraag in Azië naar losse kolen. Wie wel eens een markt in China heeft bezocht, zal hebben ervaren dat men geen enkele bezwaar heeft tegen uitlopende bloemkolen, die zie je geregeld liggen.
Het kon niet uit blijven of er zou ook een volledig groene versie van de karifurore komen. Deze is in China ontwikkeld, en wordt de lǜsè sōnghuācài 绿色松花菜 genoemd, een songhua (karifurore) met een groen hoofd.
In Japan wordt de kool verbouwd in de regio's Okinawa en Hokkaido, en vindt van daaruit inmiddels zijn weg over de hele wereld. In Amerika is Mann, ook merkhouder van de Japanse broccolini, merkhouder. Mann brengt de kool op de markt onder de naam caulilini ®. Andere Engelstalige maar Italiaans klinkende benamingen voor deze kool zijn fioretto en biancoli.
De kool heeft losse roosjes met lange, malse stelen, smaakt zoeter dan bloemkool, en is iets knapperiger dan broccoli. Er is geen Nederlandse naam (nog), stengelbloemkool?
Inmiddels wordt karifurore niet alleen in Japan en de Verenigde Staten verbouwd, maar ook in China en Kenia, waardoor het het hele seizoen door verkrijgbaar is.
Karifurore kan rauw gegeten worden, geblancheerd en geroerbakt. De steeltjes hoeven niet geschild te worden.
Bewaar de roosjes zeker een week in de groentenla of open plastic in de koelkast.
Respecteer het copyright !