Vanooshk
Pistacia atlantica
Vanooshk
 
VANOOSHK | PISTACIA ATLANTICA

VANOOSHK

Onrijpe wilde pistachevrucht

Wanneer je onrijpe pistache tegen komt, is de kans groot dat dit de de vruchten van de Atlas pistache zijn. Ze zijn afkomstig van de jonge plant, die met wortel en al gerooid wordt.

Deze semi-wilde pistacheboom (Pistacia atlantica) groeit in het zuiden van Azië, van Iran tot Pakistan, in Noord-Afrika en het Midden-oosten en Klein-Azië, de kans is groot dat de wilde pistache afkomstig is uit Iran, Turkije of Afghanistan. In de regel worden de rijpe zaden net als de Turkse menengiç tot een pasta vermalen om er een soort koffie van te maken, of olie van te persen, maar in Iran eet men ook de onrijpe vruchten.

Deze vanooshk wordt aan de steel verkocht, soms hele planten, met wortel en al. Net als onrijpe amandelen (chaghaleh badoom), onrijpe pruimen (gojeh sabz) en onrijpe druiven (gjhureh) worden de onrijpe pistachevruchten ingemaakt en vers in soepen (ash) en stoofgerechten (koresh) verwerkt.

De schaduwkant van de handel in onrijpe wilde pistachevruchten is, dat de jonge planten met wortel en al gerooid worden, een weinig duurzame manier van oogsten.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Voor zover bekend wordt vanooshk hier niet verkocht.

Bronvermelding update januari 2020

Freshly harvested vanooshk | Fig and quince
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.