Deze semi-wilde pistacheboom (Pistacia atlantica) groeit in het zuiden van Azië, van Iran tot Pakistan, in Noord-Afrika en het Midden-oosten en Klein-Azië, de kans is groot dat de wilde pistache afkomstig is uit Iran, Turkije of Afghanistan. In de regel worden de rijpe zaden net als de Turkse menengiç tot een pasta vermalen om er een soort koffie van te maken, of olie van te persen, maar in Iran eet men ook de onrijpe vruchten.
Deze vanooshk wordt aan de steel verkocht, soms hele planten, met wortel en al. Net als onrijpe amandelen (chaghaleh badoom), onrijpe pruimen (gojeh sabz) en onrijpe druiven (gjhureh) worden de onrijpe pistachevruchten ingemaakt en vers in soepen (ash) en stoofgerechten (koresh) verwerkt.
De schaduwkant van de handel in onrijpe wilde pistachevruchten is, dat de jonge planten met wortel en al gerooid worden, een weinig duurzame manier van oogsten.
Voor zover bekend wordt vanooshk hier niet verkocht.
Respecteer het copyright !