Pistache scheuten
Pistacia ssp
Pistache scheuten
 
MENENGIÇ FILIZLERI

PISTACHE SCHEUTEN

Van enkele pistachesoorten worden behalve de zaden (noten) ook de jonge scheuten gegeten. Bij wijze van groente.

Het zijn niet de jonge uitlopers van de boom, hoewel die ii gebruikt worden, maar de opscheietende jonge planten. In het voorjaar schieten ze de grond uit, en vallen slen ten prooi aan de geiten. Het is zaak om er snel bij te zijn. In Turkije worden ze menengiç filizi of çitlembik filizi genoemd.

De scheuten zijn afkomstig van de Pistacia terebinthus of de Pistacia atlantica. Bekekendr Turkse gerechten met deze scheuten zijn een salade (met feta en olijven, aangezird met granaatappel), een yoğurtlu, met een royale topping van olijfolie en biber en een warme bereiding waarbij de scheuten verhit worden en overgoten met ei. Een opvallend recept uit het Taurusgebergte wil ik u niet onthouden. Let op, gebruik geen verhoute takjes - ook niet van de tijm - alleen de jonge, malse scheuten.

INGREDIËNTEN

10-15
 
pistachescheuten
8-10
 
tijmscheuten
2
el
olijfolie
1
tl
granaatappelsap
½
 
citroen (sap)
 
 
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Maak de scheuten grondig schoon in een mengsel van licht gezouten water en een scheutje azijn. Laat ze uit lekken.

DE BEREIDING

Snijd alle scheuten in stukjes van een centimeter. Meng de ingredi¨ënten, en maak het op smaak met wat zout, indien nodig.

De scheuten worden geserveerd bij vlees- en visgerechten, vergezeld van bulgur.

Bronvermelding update januari 2020

Menengiç Filizi | Karaot Menengiç kahvesi | Wikipedia (TR)
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.