Menengiç
Pistacia terebinthus
Menegiç
PRODUCTEN
PISTACHENOOT | PISTACIA TEREBINTHUS ©2014 FOTO: GUSTIBLOG

MENENGIÇ

De menengiç of kezwan is de noot van de terpentijnboom. Deze vormt de basis voor Menengiç kahvesi, een koffie-achtige drank, maar de nootjes worden ook als snack gegeten.

Net als de 'echte' pistachenoot (Pistacia vera) zijn deze nootjes geen noten in de botanische zin van het woord, maar zaden van een dopvrucht. Wanneer je ze ziet, denk je niet onmiddellijk aan de verwantschap met de pistachenoot en de mango, maar beide zijn wel degelijk naaste verwanten.

De boom waaraan de menengiç groeit, heeft blaadjes die een sterke harsgeur verspreiden. De nootjes, zo groot als een doperwt, smaken als pistachenoten, maar scherper. Om er koffie van te maken, dienen de nootjes kort geroosterd te worden, een minuut of 20 bij 200°.

Veelal is menengiç het zaad van de Pistacia thebinthus, maar ook wel van de uit Iraan in het wild voor komende Pistacia atlantica.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Menengiç is vooral verkrijgbaar in de vorm van menengiç kahvesi, gereed om er koffie van te maken.

Bronvermelding update januari 2020

Menengiç kahvesi | Wikipedia (TR)
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.