Deze Telur Gudeg eet je als bijgerecht bij Gudeg yogya, of Nasi gudeg yogya, het klassieke gerecht uit Yogyakarta, wel Kota Gudeg genoemd, de stad van de Gudeg. Bij dit gerecht wordt krokant gebakken buffelzwoerd Sambal goreng krecek gegeven en Opor kip.
Kook de eieren hard en pel ze. Rasp de kokos en maak er santen van (of gebruik een goede kokosmelk uit blik). Laat de kokos lange tijd inkoken, totdat hij gecaramelliseerd is.
Meng fijngesneden ui en knoflook, koriander en komijn met wat zout. Bak dit mengsel en voeg er gedurende het bakken de fijngesneden peper bij.
Overgiet de kruiden met de ingekookte kokosmelk en een beetje water. Voeg er de suiker bij en laat deze oplossen.
Leg de eieren in de saus en voeg er de salam, citroengras en limoenblaadjes aan toe. Laat de eieren zacht zo'n half uur sudderen, zodat ze kleur krijgen, en verwijder de blaadjes.
Dien het op bij Gudeg Yogya.