De bereiding van een traditionele telur pindang kost veel tijd; het duurt normaliter enkele dagen voor de kruiden volledig tot het niet gepelde ei zijn doorgedrongen. Voor deze variant is veel minder tijd nodig, doordat de eieren voorgekookt zijn en daarna gekraakt.
In het recept vind je enkele bestanddelen uit de originele Jopor-eieren terug zoals de guave-bladeren, die zorgen voor de donkere tinten.
Was de eieren en kook ze hard, circa 10 minuten. Laat ze in koud water schrikken, en rol ze daarna voorzichtig, zodat de schil kraakt (craquelé), maar niet loslaat.
Doe de gekraakte eieren opnieuw in de pan. Voeg zoveel water toe, dat de eieren juist onder staan, en voeg de overige ingrediënten toe, met een snufje zout. Breng het water aan de kook, en laat de eieren op zacht vuur zolang op het vuur staan dat het vocht is verdampt.
Omdat de guavebladeren zorgen voor de donkere kleur, zul je wanneer deze niet hebt, vervanging moeten zoeken in sojasaus. Gebruik bij voorkeur een mengsel van kecap manis, wat tamarinde en gula djawa.
Serveer de telur op vers bananen- of guaveblad, en geef er basa gede bij, het traditionele Balinese kruidenmengsel.
Respecteer het copyright !