Telur pindang johor
Eiergerecht
TELUR PINDANG
TELUR RECEPTEN
TELUR PINDANG

TELUR PINDANG

Telur Pindang is een van oorsprong uit Maleisië (Johor) afkomstige traditie om eieren te verduurzamen door ze in een rijk kruidenmengsel te koken, een traditie die we ook in China en Indonesië tegenkomen.

De bereiding van een traditionele telur pindang kost veel tijd; het duurt enkele dagen voor de kruiden volledig tot het gekookte ei zijn doorgedrongen. De recepten verschillen van familie tot familie. Een op deze manier bereid ei wordt als geschenk gegeven aan de gasten op een Maleisisch bruiloftsfeest. Dat wordt een bunga telur genoemd, een mooi versierd hard gekookt ei, als teken van dank en vruchtbaarheid.

Het gerecht wordt meestal gemaakt met honderden eieren tegelijk, waarbij immense pannen gevuld worden met eieren, bladeren en kruiden, en dagen achtereen op het vuur staan. Telur pindang wordt gemaaakt met guavebladeren of theebladeren; beide bevatten tanine, dat het bederf van de eieren door micro-organismen remt, en waardoor de bereide eieren lang houdbaar worden. In vroeger tijden namen handelaren uit Johor en zeelui ze mee op hun reizen, onder meer naar Indonesië waar het gerecht erg populair is.

Guave en thee worden om smaaktechnische redenen zelden tezamen gebruikt.

INGREDIËNTEN

50
 
eieren (telur)

15
 
mangosteen bladeren (daun manggis)

10
 
senduduk-takken (daun seduduk)

30
 
guavebladeren (daun jambu batu)

1
 
laosstengel (daun bebubas)

5
cm
laoswortel

5
hele
serehstengels (daun serai wangi)

10
 
pandanbladeren (daun pandan)

10
 
kafir bladeren (daun limau purut)

10
 
salambladeren (daun salam)

10
 
wilde-gemberbladeren (daun lengkuas)

30
gram
korianderzaad

15
gram
venkelzaad

15
gram
komijnzaad

2
handjes
knoflookschillen

2
handjes
uischil

3
el
sojasaus

 
 
zout

 
 
lange peper

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Was de eieren en de bladeren zorgvuldig. Snijd de bladeren in stukken en verdeel deze in drie porties, twee grotere en een kleinere voor de toplaag. Meng de kruiden en maak hier twee porties van.

DE EERSTE DAG

Bedek de bodem van een pan met een laag gemengde bladeren, en zet hierop een laag van dertig rechtopstaande ongekookte eieren. Bestrooi de eieren met de knoflook- en uischillen en de helft van de kruiden. Leg hierover een tweede laag bladeren en rangschik er de resterende eieren op.

Dek de eieren af met wat bladeren, kruiden, sojasaus, zout en peper. Vul de pan nu met water tot alle eieren onder staan en breng het water aan de kook.

Temper het vuur en laat de eieren op laag vuur 4-5 uur sudderen. Zet het vuur dan uit en laat de pan tot de volgende rusten.

DE TWEEDE, EN DERDE DAG

Breng het water weer aan de kook en laat het zo'n 3 uur sudderen. Doe hetzelfde nogmaals op de derde dag. Wanneer de pan op de derde dag helemaal is afgekoeld , haal je de eieren er uit en wrijf je ze schoon. Eet ze als snack, of bij rijst of noedels.

Bronvermelding update oktober 2019

Telur pindang | Blog van David NG Yee Jin
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.