Broodvruchten
het Artocarpusgeslacht
Artocarpus
DE ATROCARPUSSOORTEN
BROODVRUCHT | ARTOCARPUS ALTILIS

ARTOCARPUS (BROODVRUCHTEN)

Artocarpus is een geslacht in de moerbeifamilie (Moraceae) dat zo'n 60 vruchtdragende bomen en struiken omvat. Ze worden 'broodvruchten' genoemd.

ANJILY

De Indische Anjily (Artocarpus hirsutus) draagt kleine oranje vruchten. ze zijn zoet en worden met pit en al gegeten. Ze zijn zoet en worden vaak gebakken gegeten.

BROODVRUCHT

De Broodvrucht (Artocarpus altilis) is een tropische vrucht die uiterlijk verwant is aan de durian, maar smaakt heel anders en is zeer zetmeelrijk. Een broodvrucht weegt circa een kilogram.

MARANG

De Marang (Artocarpus odoratissimus)

NANGKA (JACKFRUIT)

De Nangka of jackfruit (Artocarpus heterophyllus) is een ook in Nederland vers verkrijgbare vrucht, en kent een aantal cultivars en hybriden zoals de Cheena en de Cochin.

TJAMPEDAK

De Tjampedak (Artocarpus integer of champeden)

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De meeste plantensoorten in het Atrocarpous geslacht komen uitsluitend in tropisch Zuidoost-Azië voor. Alleen de broodvrucht en de jackfruit worden ook elders in de tropen verbouwd.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De geslachtsnaam Artocarpus is samengesteld uit het Griekse woord voor brood 'artos' en 'karpos', wat vrucht betekent. De naam is bedacht door twee botanici aan boord van de Revolution, het schip dat James Cook voor zijn tweede reis voer.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

The mulberry family | Wayne's word